Familjerelationer

”Men åååååå vad du är pinsam”

Av: 

Maja-Stina Skarstedt

RELATIONER

Barack Obama dansar "Gangnam Style" för att genera döttrarna. Hur pinsam får man bli? Experterna lär dig dra gränsen.

Barack Obama erkänner: Han dansar "Gangnam Style" i hemmet – för att genera döttrarna.

Var går egentligen föräldrars pinsamhetsgräns? Vi kollar med barn och unga – och psykologerna.

Barack Obama med sin familj.
Barack Obama med sin familj.

USA:s president berättar i senaste numret av People att han tycker att det är oerhört roligt att dansa den nu världsberömda dansen i Vita huset, för att höra sina döttrar, Malia, 14, och Sasha, 11, tjuta av fasa.

– De är coolare än vad jag är. Jag gillar en del saker som de tycker är töntiga, som "Gangnam style". Jag älskar den.

Universellt med pinsamma föräldrar

Det där med pinsamma föräldrar verkar vara universellt, och gälla så väl presidenter som helt vanliga päron. I en undersökning som barnkanalen Nickelodeon gjorde i fjol sa över 80 procent av nära 2 000 barn att deras föräldrar ibland eller ofta är pinsamma. Frågan är då – hur mycket är det okej att larva sig, och när?

– Som förälder ska man inte utsätta barn för jobbiga situationer till exempel inför deras vänner. Men man kan inte ändra sig som förälder helt – älskar man att dansa, måste man få dansa, säger legitimerade psykologen Malin Trollbäck.
Barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén håller med:

– Man får vara ganska ordentligt pinsam – om man står för det. Du kan säga: ”Så här är jag och det här står jag för”. Det är så synd att vi föräldrar tar åt oss. Vi är äldre och uppför oss annorlunda helt enkelt.

Var går gränsen?

Under jullovet kommer många barn ha kompisar hemma, och var går då gränsen för föräldrars pinsamheter?

– Jag tycker att det är bra att ha kontakt med barnens kompisar, veta vilka de är och säga hej. Ha ett naturligt samtal när barn har kompisar hemma. Men man kan inte förvänta sig att umgås, om man inte har väldigt god kontakt. Barnen har sin värld, sitt område, säger Malin Trollbäck.

Hon märker att dagens föräldrar har svårare att veta hur de ska sätta gränser. Förr var vuxenvärlden mer självklar, barn anpassade sig och föräldrar stod för normer och åsikter.

– Jag brukar säga att föräldrar kan behöva pumpa upp sina föräldramuskler – våga ta sitt ansvar och säga: ”Så här tycker jag”. Barn har lättare att förhålla sig till föräldrar som är tydliga, även om de inte tycker likadant.
Finns det något som föräldrar absolut inte får göra?

– Skälla ut sin unge inför kompisar är svårt att göra, säger Malin Alfvén. Men ibland är det nödvändigt – det är en avvägningsfråga. 

– Man ska inte heller bli berusad, varken med sina egna eller andras barn – det är förbjudet. Men det är allvarligt snarare än pinsamt, säger Malin Trollbäck.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer