Love, 22, fryser sina ägg för att bli pappa

avLouise Frilund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Blir man Love Elfvelin, 22, blev ansiktet utåt för debatten om tvångssterilisering vid könsbyte i fjol. Nu har lagen ändrats och det har Loves framtidstro också. Innan han tar steget och helt och hållet blir man vill han frysa in sina ägg – för att kunna bli biologisk pappa åt sina barn.

Efter tre år på testosteron har Love Elfvelin, 22, bestämt sig. Innan han helt och hållet blir man ska han plocka ut sina ägg och frysa in dem – för att någon gång i framtiden kunna få biologiska barn.
– Nu när det är möjligt vill jag ta chansen, säger han.

P4-dokumentären ”Frysta ägg och pappadrömmar” sändes i går. Den handlar om Love Elfvelins väg till att bli man. Han kommer att bli en av de första transpersonerna i Sverige som fryser in sina ägg och för att på så sätt kunna bli biologisk förälder.

– Om jag inte skulle vara transperson hade det känts jättekonstigt att tänka på barn redan nu, säger Love Elfvelin.

”Känns nervöst”

Han har tagit testosteron i tre år, men ska nu sluta för att få tillbaka sin menstruation.

– Det känns nervöst att leka med hormonnivåerna. Men jag har fått höra att jag inte kommer att förändras så mycket, säger Love.

Förra året uppmärksammades kampen mot tvångssterilisering av transpersoner. Lagen sa att om man juridiskt bytte kön var man tvungen att sterilisera sig. Den 10 januari 2013 kom domen som ändrade lagen.

Love blev ett ansikte utåt i kampanjen. Lagändringen förändrade hans liv och framtidssyn.

Olagligt i Sverige

Nu planerar han att plocka ut sina ägg och frysa in dem, innan han helt och hållet blir man. Sedan är det tänkt att hans partner någon gång i framtiden ska få operera in hans ägg och bära barnet. Men det är fortfarande inte lagligt i Sverige.

– Lagtexten säger att ägget måste befruktas av mannen i förhållandet. Men mannen är ju jag. Det logiska vore att ändra formuleringen för att göra det möjligt, säger Love.

Han är fullt inställd på att ta vara på chansen att få barn.

– Jag har kämpat så hårt med att få bort tvångssteriliseringskravet och då vore det dumt att inte ens försöka.

Nytt personnummer

Juridiskt blir Love man i slutet av april – då hans personnummer kommer att ha ändrats. Processen mot att bli förälder har redan börjat. Han har skickat in remiss till fertilitetsenheten i Huddinge.

– Jag gör det också för alla andra transpersoners möjlighet till att få barn i framtiden.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM