Relationer

”Är det du, brorsan...?”

avSofia Ström, Tobias Österberg

Träffades på nytt – efter att ha varit skilda åt i 59 år

1 av 5 | Foto: AP
ÅTERFÖRENADE Sydkoreanen Lee Jung-ho och hans äldre bror Lee Kwae Seok föll i tårar när de träffades på nytt.

Det blev känsloladdade scener när ett hundratal åldrande sydkoreaner på lördagen åkte över gränsen till Nordkorea för att möta anhöriga de inte träffat på årtionden.

I över ett halvt århundade har familjen Lee trott att sonen och brodern Kwae Seok dog under Koreakriget.

De kom ifrån varandra vid krigets utbrott 1950, då Kwae Seok tvingades till militärtjänstgöring i Sydkorea.

Men på lördagen träffade 79-årige Kwae Seok äntligen åter sin lillebror Jung-ho, 76 – som till slut själv tog värvning i armén för att hitta sin bror.

– Är du Jun-ho?

– Åh bror, jag har längtat efter dig, grät bröderna vid återföreningen i en hotellanläggning på Kumgang-berget i Nordkorea.

Skild från sin mor

Och tårar som hållits tillbaka i nästan 60 år rann över 83-åriga Kim Hye-Kyongs kinder när hon mötte sin dotter för första gången sedan de åtskiljdes under Koreakriget.

– Jag har alltid känt mig så skyldig sedan jag lämnade dig när du bara var tre år gammal, sade modern.

– Oroa dig inte, jag har det bra här, svarade dottern samlat, med moderns händer i sina.

Återföreningarna inleds igen efter två års stopp, och sorg blandades med glädje när de 97 besökarna från Syd mötte sina förlorade anhöriga

De flesta sydkoreaner som fortfarande söker anhöriga i Nord är över 70 år, och många äldre än så. I och med att många nu är så gamla handlar det till stor del om att ta farväl.

– Jag trodde inte separationen skulle bli långvarig. Jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle ta 59 år, sade Lim Man-Yop, 92, som åkte över för att träffa de två döttrar hon lämnat när hon flydde till sydsidan mitt under brinnande krig 1951.

Känt skuld

– Jag hade fem barn, lämnade två hos mina föräldrar och tog tre med mig.

Sammanlagt ingick 97 personer i gruppen som reste på lördagen. Tre av de 100 som valts ut visade sig vara för sköra för att åka, däribland 96-åriga Park Yang-Sil. Hon har ont i höften efter att ha sovit på hårt underlag utomhus, och missar nu den kanske sista chansen att träffa sin 61-åriga dotter.

– Jag har alltid känt skuld för att jag inte tog hand om min dotter. Nu är det ännu värre eftersom vi inte kan ses, sade hon.

Under den kommande veckan ska motsvarande resa genomföras för ett 100-tal nordkoreaner till sydsidan.

Återföreningsprogrammet inleddes 2000, men lades på is när stämningen mellan Nord- och Sydkorea försämrades för två år sedan.