”Jag har svårt att tycka det är coolt”

avTerri Herrera Eriksson

RELATIONER

Terri Eriksson om män som blir pappa vid hög ålder

Terri Herrera Eriksson är Wendela-krönikör.

Nej, jag har svårt att tro att jag skulle bli intresserad av en man i pensionsåldern.

Jovisst, det skulle bli dynamiska samtal; han kan berätta för mig om hur livet tedde sig innan teven fanns. Jag kan förklara vari rapmusikens storhet låg och varför den slog.

Fast den typen av samtal har jag ju redan med pappa.

Jag har egentligen inga synpunkter på att man blir ihop med en 40 år äldre man, även om jag som sagt var har svårt att sätta mig in i attraktionen.

Däremot har jag faktiskt lite svårt att tycka att det är coolt att Terry Jones ska bli pappa vid 67.

Lika lite som att det är festligt att Julio Iglesias, 65, blev pappa förra året, att Clintan blev farsa vid 66 och Pablo Picasso vid 68.

Jag har flera väninnor vars 40-talistpappor just fått nya barnkullar.

De behöver inte ta pappaledigt, för de ska ändå gå i pension och vara hemma.

Man kan skratta en stund åt detta faktum, men egentligen är det inte roligt alls när ens farsa blir ihop med en tjej som är yngre än hans äldsta barn och får barn som är yngre än barnbarnen.

Förutom den självklara förvirringen kring de inbördes relationerna inom familjen (Hur förhåller jag mig till min styvmor som är fem år yngre än jag? Vad förväntas av en 35 år äldre storasyrra?) finns det en inte helt obefogad oro kring de barn som föds med en gammal pappa.

I år kom Alex Schulman med en oväntat finstämd bok om sin far, som var 57 år när Alex föddes – mamma Lisette var 33 år yngre.

Han beskriver hur han redan som barn lägger märke till att hans fantastiska pappa inte orkar busa med honom som andras pappor gör.

Genom nästan hela sin barndom känner sig Alex rädd för att pappa skulle dö. Och när andra jämnåriga obekymrat partar på får Schulman vänja sig vid den ständiga oron för en far som faller ihop och slutligen hamnar på ålderdomshem.

När Allan Schulman dör är han 84 år. Alex är 27 och har känt ett ansvar för sin pappa sen han var tio.

Det är fascinerande att det biologiskt sett är möjligt att bli pappa ungefär samtidigt som man känner av de första ålderskrämporna.

Men ungefär där slutar det fascinerande.

Sen blir det mest sorgligt.

ARTIKELN HANDLAR OM