Sveriges män är exemplariskt solidariska och förlorare

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
KRÖNIKÖR: Arne Höök, 45, är biträdande redaktör för Aftonbladet Kvinna
KRÖNIKÖR: Arne Höök, 45, är biträdande redaktör för Aftonbladet Kvinna

RELATIONER

Så här: Tänk er att män hade en längre medellivslängd än kvinnor.

Varje kvinna fick räkna med att krypa ner i mullen fem år tidigare än en genomsnittlig man.

Vore detta en jämställdhetsfråga?

Eller tänk så här: det var fastslaget att kvinnor faktiskt kör bil sämre och är inblandade i fler olyckor. Och som en följd fick kvinnliga bilförare högre riskpremier från försäkringsbolaget. Hur skulle vi på Kvinnaredaktionen tackla problemet?

Jag gick till en av mina kloka rödstrumpefavoriter – ja fast hon är lite skär och sosse – och frågade.

"Man kan ju inte rå för att man lever längre", sa hon. "Och man kan inte jämföra pensioner med bilförsäkringar."

Men det tycker jag man kan. Pensioner ÄR försäkringar, rätt upp och ner. Vi betalar premier för en osäker ålderdom, och rimligen bör premien stå i proportion till vad vi kan få ut.

Den debatt som rasat i veckan om att "kvinnor blir lurade på pensionen" går ut på att kvinnor i privat pensionssparande får ut en tusenlapp mindre i månaden än en man, givet samma sparande. Få har velat påpeka att det lägre beloppet betalas ut i genomsnitt 44 månader längre för en kvinna.

I det allmänna pensionssystemet får män avstå ungefär 10 procent av sitt inbetalda kapital till kvinnorna, det handlar om oerhört mycket större belopp än en tusenlapp i månaden. Sanningen är att det är Sveriges män som är förlorare i pensionssystemet – eller om man så vill är exemplariskt solidariska med sina långlivade och fattiga systrar.

Följdaktligen, för att förekomma ytterligare en fånig debatt: jo, jag är en bekännande feminist, jag försöker stå på tjejers sida, och det är jag som har satt rubriken "Sluta klaga, kärringar!" här nedan på våra heliga kvinnosidor. Och jag tycker den i det här fallet är helt rätt.

Publicerad: