Ragnar ska börja amma

avNatalie Roos Holmborg

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag vill skapa diskussion”

Ammande pappor kan snart bli verklighet. I dag börjar Ragnar Bengtsson stimulera sina bröstvårtor med en pump.

– Det vore ett stort steg om jag kunde få fram mjölk, säger han.

Experimentet inleds i kvällens avsnitt av Aschberg i TV 8 och pågår hela hösten.

– Syftet är att få fram någon form av bröstmjölk. Om det fungerar kan det helt förändra synen på män och kvinnor och vem som ska vara hemma med barnet, säger Ragnar.

”Vore grymt om det funkar”

Precis som kvinnor har män mjölkkörtlar och bröstvårtor, men för att de ska fungera krävs långvarig stimulans, sex-åtta gånger per dag. Ragnar har i dag en tvåårig son och hoppas kunna amma framtida barn.

– Min tjej tycker det är väldigt roligt och att det vore ganska grymt om det fungerar.

Framöver måste Ragnar alltid ha mjölkpumpen nära till hands. Den som vill kan följa utvecklingen på hans blogg.

– Jag vill skapa diskussion. Men vissa tycker säkert att det är äckligt. Jag har funderat på om jag kan få stryk på krogen.

Kan fungera

Något liknande försök har aldrig tidigare gjorts i Sverige. Men Sigbritt Werner, professor på Karolinska institutet, tror att det kan fungera.

– Det tar lång tid innan ett mansbröst producerar mjölk, men efter lång mekanisk stimulering får även män mjölk i sina bröst, säger hon.

Stimuleringen förväntas göra mansbröstet större och skapa mer bröstkörtelvävnad under vårtgården. Men Sigbritt Werner vet ännu inte hur mycket mjölk en man kan producera.

– Det finns ingen anledning att tro att mäns mjölk skulle vara mindre näringsrik än en kvinnas, men det finns ingen vetenskap alls på området.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM