Bombernas tid är förbi

Av: Helena Utter

Publicerad:
Uppdaterad:

Plastikkirurg: Många som väljer oversize-implantat ångrar sig

Foto: Före och efter. I juni visade Victoria Beckham upp sig med betydligt mindre byst.

Carolina Gynning, Natacha Peyre och Hannah Graaf har gjort det.

Och i början av sommaren bytte Victoria Beckham ut sina jättebröst mot mindre iögonfallande implantat.

Är de stora konstgjorda brösten på väg bort?

– Den amerikanska utvikningstrenden med oversize-implantat var 90-talets trend. Nu vill de allra flesta ha bröst som ser naturliga ut, säger plastikkirurgen Per Hedén.

Sedan genombrottet med Spice Girls på 1990-talet, har Victoria ”Posh” Beckham två gånger opererat sig för större bröst. Tidigare i år var det dags att lägga sig under kniven igen. Den här gången dock för att få bort en del av behagen och i juni visade hon upp sig med en betydligt nättare byst.

Enligt pressen i hemlandet drar hon nu den brittiska bh-storleken 34B – att jämföra med 34DD då hon var som störst över barmen.

Tröttnar på stora bröst

I Sverige har Carolina Gynning, Natacha Peyre och Hannah Graaf alla berättat om hur de tagit ut silikoninläggen och bytt ut mot mindre.

Och enligt Per Hedén, plastikkirurg, är det ganska vanligt att kvinnor som valt riktigt stora konstgjorda bröst tröttnar på dem.

– De där oversize-implantaten är kanske roliga i några år. Men sedan ångrar sig många, säger han.

”Utvikningstrend” död

Enligt hans uppfattning är det nuförtiden färre som till att börja med vill ha jättebröst. En anledning är att många plastikkirurger avråder från de största storlekarna.

– Under 2000-talet har volymtänkandet ersatts av ett dimensionellt tänkande inom bröstkirurgin. Det innebär att man tittar på patientens biologiska förutsättningar och beräknar vilka implantat som passar just hennes kropp.

En annan anledning är att antalet kvinnor som vill operera sig blivit fler – och att önskemålen därmed har ändrats. Borta är 1990-talets ”utvikningstrend”. En undersökning som Per Hedén själv var med och gjorde visade att 71 procent av dem som gör bröstplastik är mer intresserade av formen än av storleken.

– Patienten idag är ofta en kvinna i medelåldern som förlorat sin form, kanske efter ett par graviditeter. Hon vill ha en ungdomligare form på brösten, men vill att de ska se naturliga ut.

Vill inte se ut som Beckham

Av dem som kommer tillbaka för att få ner byststorleken igen, väljer en del att sätta in nya mindre. Men långt ifrån alla behöver ny fyllning.

– Har man haft ett litet implantat märks ofta ingen skillnad. Vid ett måttligt implantat kan det också se bra ut, ungefär som efter att ha ammat ett barn. Men om man har haft stora implantat har man ofta förstört de egna brösten. Då väljer det stora flertalet att sätta in mindre, säger Per Hedén.

Att Victoria Beckham växlat ned till en mindre storlek tycker han är passande med tanke på hennes späda kropp.

– Och hennes stora implantat var ju ett bra exempel på dålig plastik. Jag har haft många patienter som kommit in och sagt att de inte vill se ut som Victoria Beckham, säger Per Hedén.

Linda Rosing vill göra som Posh

Linda Rosing kan bli nästa kändis som låter bomberna falla.

För lokaltidningen Mitt i berättar hon om ryggbesvären de stora brösten ger henne och att hon kanske gör dem mindre när hon ammat klart barnet hon väntar.

– I början kändes det bra, men nu räcker det. Jag är mättad. Jag kan tycka det är jobbigt när folk glor, säger hon.

Kändisen Linda Rosing, 35, har flera gånger låtit operera brösten. Första gången vid 23 års ålder lät hon sätta in implantat på 550 gram. Därefter fick de växa till 750 gram och sedan 1000 gram.

För den stockholmska lokaltidningen Mitt i berättar hon i en intervju om hur självförtroendet växte med bystmåttet.

– Jag fick bekräftelse. I början kändes det bra, men nu räcker det. Jag är mättad. Verkligen. Jag kan tycka det är jobbigt när folk glor.

De stora brösten ger henne också problem med ryggvärk.

Nu väntar Linda Rosing sitt tredje barn och till Mitt i säger hon att det kan hända att hon förminskar brösten när hon har ammat klart.

Publicerad: