Skolan ska betala barnens matsäck

avEbba von Essen

”Rättvisare om grundskolan är avgiftsfri”

Foto: Kai Rehn
Tomt i lådorna Hos fyrbarnsfamiljen Vadsten i Gränna står två matlådor färdiga att packa. En till Anna, 6, och en till Simon, 9. Nu kan det vara slut med det. ”Klart det är rättvisare om grundskolan faktiskt är avgiftsfri som det står i lagen”, säger pappa Ove, 44.

JÖNKÖPING. Varenda barnfamilj vet vad den där lappen på kylskåpsdörren brukar handla om.

Att inte glömma matsäcken till ungarnas skolutflykt.

Nu kan uppmaningen bli ett minne blott.

Enligt skollagen ska grundskolan vara avgiftsfri.

Men alla som har barn vet hur pengarna ändå rinner iväg. En slant till än det ena, än det andra.

Utflykten, den gemensamma klassaktiviteten – för att inte tala om den ständigt återkommande matsäcken. Som är så lätt att glömma i stressen när ryggsäckar och skolväskor ska packas på morgonen.

Och som också kan kännas i en redan ansträngd familjebudget.

Skollagen ska följas

Alla små extrautgifter har fått skoldirektör Stephan Rapp i Jönköping att reagera. Han vill stoppa oskicket.

– Det är dags för nolltolerans, precis det som skollagen föreskriver.

– Många föräldrar har det redan tungt ekonomiskt. Det händer till och med ibland att barn anmäls som sjuka för att pengarna helt enkelt inte räcker till hemma.

– Skolan ska stå för maten, då är det bara att skicka med smörgåsar till utflykterna. Ekonomiskt jämnar det ut sig eftersom barnen inte äter i matsalen vid dessa tillfällen.

I förslaget till skol– och barnomsorgsnämnden i Jönköpings kommun vill nu skoldirektören lyfta bort följande kostnader från föräldrarnas axlar: diverse avgifter för skolutflykter, fika och lunchlådor till aktiviteter och resor.

Orimligt dyrt för många

Samt att det blir förbjudet att barnen utför så kallade ”Operation dagsverke” i det egna hemmet.

– I praktiken blir det ju att föräldrarna får punga ut med upp till 150 kronor. För familjer med flera barn kan det bli helt orimligt, säger Stephan Rapp.

”Operation dagsverke” är en klassisk aktivitet där olika skolor samlar in pengar till välgörande ändamål. Meningen är att eleverna ska vara ute och jobba en hel skoldag.

ARTIKELN HANDLAR OM