Relationer

”Sociala myndigheter borde kopplas in”

Av: 

Kalle Asplund

RELATIONER

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz rasar över Katrin Zytomierskas uttalande

”Jag blir nog den som slår barnen” sa Katrin Zytomierska i en intervju med Aftonbladet efter att det i gårdagens sändning av ”Idol” avslöjats att hon och pojkvännen Bingo Rimér väntar barn.

–Helt oacceptabelt! Hon borde steriliserat sig om hon inte vill ha barn, säger psykologen Eva Rusz, Aftonbladets relationsexpert.

– Är hon så omogen, eller tror hon att hon är ball? Om hon verkligen känner som hon säger så måste hon få psykoterapeutisk hjälp, och sociala myndigheter borde kopplas in.

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.
Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Eva Rusz har tidigare varit chef inom barnpsykiatrin, och har själv sett vad som händer om blivande mammor har samma inställning till sitt barn som Katarina Zytomierska säger sig ha:

– Det blir katastrof. Ett barn kan känna av mammans inställning redan i magen. Och om mamman i den här typen av fall inte är beredd att göra något åt sin inställning kommer barnet att få psykiska problem, det är ingen tvekan om det.

Katrin Zytomierska säger sig inte gilla barn, och säger bland annat i intervjun att det inte är ”roligt att vara gravid. Du blir tjock, mår illa och blir deprimerad” Vidare tror hon att hon kommer bli en ”ganska hård mamma”, medan Bingo Rimér är kärleksfull och omtänksam.

Katrin Zytomierska säger att hon inte gillar barn – bör man bli mamma över huvudtaget då?

– Hon borde steriliserat sig då – eller inte slutat med p-piller. Ett barn som föds till världen har all rätt att känna sig väntat och älskad. Hon är olämplig som mamma om hon verkligen känner så här.

Hon säger att hon blivit deprimerad av att vara gravid – hur vanligt är det, och hur kommer man ur det?

– Det är ganska vanligt, och kan drabba både kvinnan och mannen. Det blir en så stor fysiologisk och mental omställning, en irreversibel förvandling och ett nytt kapitel i ens liv. Men samtidigt är vi ju biologiskt progammerade för att vilja ha barn. Hon borde be om hjälp – och också få den, för jag är riktigt rädd för det blivande barnets skull.

Katrin Zytomierska säger att hon ska föra graviditetsdagbok på sin blogg, eftersom ingen berättat för henne hur jobbigt det är att vara gravid. Vad tycker du om det?

– I min värld – om man ska försöka må bättre och ta sig ur en depression – kan man föra dagbok för att försöka ta sig framåt och bli frisk, det brukar användas i kognitiv beteendeterapi. Men om hon ska föra fram allt som hon tycker är negativt med graviditeten så gör det bara att hon fortsätter vara deprimerad. Om graviditetsdagboken blir nattsvart så underhåller hon sin depression, och det är ju förfärligt i så fall.

– Det som gör mig så upprörd är att Katrin Zytomierska är en offentlig person, som genom sina uttalanden kan få andra blivande mammor att tänka så här. Hon borde inse att hon har ett ansvar!

Publisert: