”Allt annat än ett ja är alltid ett nej”

avMonica Karlstein

RELATIONER

Efter den uppmärksammade våldtäktsdomen i Lund – på lördag hålls manifestation mot sexbrottslagen

Foto: Margareta Bloom Sandebäck/Mia Carlsson
Sanna Bergendahl och Cissi Wallin är två av arrangörerna bakom manifestationen.

Flera våldtäktsdomar har den senaste tiden skakat Sverige och väckt livliga diskussioner.

På lördag hålls en manifestation för att uppmuntra en samtyckeslag.

– Detta är en ständigt akut fråga och nu samlas vi för en fet manifestation. Folket har fått nog och lagstiftningen måste hänga med, säger Sanna Bergendahl, verksamhetschef för Föreningen Storasyster och huvudarrangör av manifestationen.

En manifestation mot den svenska sexbrottslagen har varit på gång länge. Nu går flera stora och kända organisationer samman och gör slag i saken. På lördag klockan 13.00 hålls en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm som en protest mot sexbrottslagen och för införandet av en samtyckeslag.

– Det borde vara självklart att allt annat än ett ja alltid är ett nej. Det är så otroligt få som fälls i dag och förra veckans dom i Lund där en man friades fick bägaren att rinna över för så många av oss, säger Cissi Wallin, medarrangör.

Lagstiftningen ifrågasätts

I fredags friades en man från åtal om våldtäkt i en tingrättsdom i Lund. Kvinnan sade ”nej” till mannen – som ansåg att hon på andra sätt signalerade ”ja”.

Och fallet är inte unikt. Det senaste året har en rad personer friats från våldtäkt trots att den målsägande sagt nej eller gjort motstånd. På flera håll, både i sociala medier och av sakkunniga ifrågasätts nu den svenska sexbrottslagstiftningen och flera riksdagspartier förespråkar en samtyckeslagstiftning i sexualbrottsmål.

”Något måste förändras”

Bakom lördagens manifestationen står bland annat Crossing Boarders, Fatta, Föreningen Storasyster och Sveriges Kvinnolobby.

– Oavsett om man är för eller emot en ny lag eller vilket parti man röstar på så är lördagens manifestation ett sätt att visa politikerna att vi är många som tycker att något måste förändras, säger Cissi Wallin och fortsätter:

– Ska sexuellt våld vara ett brott måste vi också ha en rättssäkerhet och ett utbyggt skydd tillgängligt för de som utsätts.

Fakta: Samtyckeslag

En samtyckeslag innebär kortfattat att den som har sex på något sätt måste försäkra sig om att partnern vill ha sex.

Lagen finns redan i ett flertal andra länder, bland annat i USA och Storbritannien.

I dagsläget är Centerpartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, FI och Folkpartiet för en sådan lag. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna är emot.

Fler uppmärksammade fall

Misstänkta för våldtäkt med flaska frias

En artonårig man åtalades för att med hjälp av en kamrat ha våldtagit en flicka med en vinflaska tills hon började blöda – samtidigt som en tredje kompis filmade delar av övergreppet.

Alla tre friades från alla brottsmisstankar. Rätten anser att kvinnan möjligen försökte hålla ihop sina ben av blyghet. Den här domen ihop med flera andra uppmärksammade och hårt kritiserade våldtäktsdomar under 2013 har förnyat debatten om en så kallad samtyckeslagstiftning. Läs mer här.

Domaren: Hon kan mycket väl ha sagt nej

På en fest i mars förra året fick en 15­-årig flicka sin mobiltelefon stulen och sina kläder avslitna i ett låst rum av sex killar. Hon sa nej flera gånger men de hade sex med henne en efter en. Gällande lag säger att 15­-åringen blev våldtagen av sex pojkar. De dömdes i tingsrätten, men Svea hovrätt dömde efter en tidigare lagtext som gällde när brottet inträffade och ändrade domen – och samtliga friades. Läs mer här.

Kvinnan skrek – mannen frias för våldtäkt ändå

En man hade sex med en kvinna trots att hon sa nej flera gånger. Kvinnan ska ha protesterat så högljutt under samlaget att hon blev svullen i halsen. Men 27­-åringen menade att hennes nej var ”svaga” och en del i deras dominans­sexlek. I förra veckan kom domen från Lunds Tingsrätt. Mannen frias och åtalet ogillas. Läs mer här.