Leksaker – inte längre en barnlek

Barnlekar är nostalgi i nya former

Vi blir äldre – och barn på nytt. 

Men att vuxna ägnar sig åt lekar är inget märkvärdigt, menar Ida Hult, etnolog och konsumentspecialist:

– I dag är det inne med fritid och i barnlekarna visar vi upp vilka vi är. 

Etnologen Ida Hult.
Etnologen Ida Hult.

Surdegsbakning, stickträffar, ljusstöparkvällar … Svenska folkets nostalgiska hobbytrippar är ingen nyhet. Men de trendiga tidsfördriven kan även innefatta allt från personliga värderingar och statusmarkeringar. Att lekarna från barndomen nu också kommer till liv igen är inget konstigt, menar Ida Hult.

Trendigt att leka som vuxen

– Att hålla på med en hobby i dag är trendigt i sig. Det är gemenskap och på många plan även en identitetsfråga. Man visar man vem man är som person och samma sak sker nu med barnlekarna. 

Beroende på de personliga preferenserna kan vuxna som leker även få utlopp för sin livsfilosofi och sina­ värderingar. Den som inreder ett dockhus kan också visa att man till exempel är en kreativ mindfulnessanhängare och politiskt aktiv person.

Visar upp sina åsikter  

– När man håller på med dockhus är man väldigt närvarande och konkret med sina händer. Och gör man till exempel ett queerhus visar man ju också tydligt vilka åsikter man har. Det är det som är skillnaden när barn och vuxna ägnar sig åt detta. Barn leker för att lära, vuxna för att uttrycka sig, säger Ida Hult, och tillägger:

– Men oavsett vilket så är det för att ha roligt.

Emilie Aune

Publisert: