Skolfoto - en dyr historia

RELATIONER

Varje år tillkommer tillägg som klisterbilder och kompisalbum

Skolan har börjat och då är det dags för den obligatoriska skolfotograferingen. En dyr historia. När barnet äntligen tar studenten kan slutnotan ligga på över 5 000 kronor.

Foto: RIKARD LAVING
Det är svårt att samla ihop en sexbarnsfamilj till en gruppbild. Här är det Madeleine, mamma Sally och Eric i bakgrunden. Framför står Patric och Sophie. Äldsta barnen Nicklas och Johanna var inte hemma när Aftonbladet Kvinna var på besök.

Skolstarten brukar kännas i föräldrarnas plånbok. Nya kläder är ett måste för barnen kan ju inte komma i samma gamla paltor som dög så bra förra våren. Några veckor in på det nya terminen kommer nästa utgift. En liten lapp som berättar att det är dags för skolfoto. Ett obligatorium, som ingen elev kan vara utan.

Priserna varierar mellan det dryga tjugotalet stora aktörer som finns på marknaden, men räkna med minst 300 kronor. Katalogen, klassfotot och porträtten i olika storlekar De små för att byta med klasskompisarna och de stora för att mormor och morfar ska få. Säg 300 om året och det blir 3 600 på tolv års skolgång. Blir barnet dessutom fotat varje år på dagis så räkna med cirka 1 500 till. För varje barn.

Dessutom tillkommer nya tilllägg varje år. Klisterbilder, kompisalbum och så vidare. Allt med barnets ansikte på.

Föräldrarna får bilderna hem till påseende. Inget köptvång föreligger deklareras det i reklamen. Du får titta på bilderna innan du bestämmer dig. Fast för de flesta blir bilderna ändå liggande. För vem vill skicka tillbaka bilder på sina älskade barn, med vetskap om att de kommer att strimlas i företagens papperskvarnar.

Även om bilderna skickas tillbaka kan det bli problem att hävda sig mot skolfotoföretagen, fast klagomålen hos konsumentverket är inte lika många som de var förr. Bara ett drygt tiotal klagomål varje år.

Branschen har sanerat sig själv sedan de stora aktörerna bildade Sveriges Elevfotografers riksförbund (Ser) 1991.

- Branschen hade lite dåligt rykte ett tag på 80-talet, säger Göran Dahlgren, ordförande i Ser.

Ett vanligt problem fortfarande är att barnen skriver under i stället för målsman. Kanske en omöjlig uppgift för företagen att kontrollera, men det är ändå kunden som har rätt.

Slutnota för familjen med sex barn: 20 000

Aftonbladet har träffat sexbarnsfamiljen Thornton i Gustavsberg, strax utanför Stockholm. De kommer att göra av med över 20 000 kronor på skolfoton innan barnen äntligen tar studenten. Ännu mer hade det blivit om barnen gått på dagis.

TIPS/Så här slipper du ta skolfoto

Dennis Larsson