Minifeber på melodifestivalen

RELATIONER

Schlagerstjärnorna hänger på kortkorta modet

1 av 2 | Foto: Jill Johnson sjöng i en vågad röd klänning designad av Christer Lindarw.

Vi hade nästan glömt hur den såg ut. Minikjolen. Nu är den här igen.

Och våra svenska schlagerstjärnor hänger på trenden.

På Golden Globe-galan för några veckor sedan var trenden tydlig: det är kort-kort som gäller. Nicole Kidman, Lara Flynn Boyle och Sharon Stone var några av de stjärnor som vågade visa benen i minikjol.

Nu har våra svenska kändisar hakat på. I lördags i första delfinalen av melodifestivalen fick Jill Johnson många svenska tv-tittarna att tappa hakan när hon klev ut på scenen i en knallröd klänning som slutade strax nedanför rumpan.

Programledarna Charlotte Nilsson och Lena Philipsson vågade nästan lika mycket. De satsade på flärdfullt minikort matchat med långa fransar som hängde utmed sidorna.

Retromode

Redan förra sommaren såg vi modiga tjejer i korta kjolar. Men i vår är kjolen riktigt kort. På haute couture-visningarna i Paris och Milano dominerar minikjolen.

Teorin om att kjollängden följer konjunkturen säger att ju bättre tider, desto kortare kjolar.

Alltså är det en hejdundrande högkonjunktur på gång?

– Jag tror inte att det har med högkonjunkturer att göra. Nu är det retromode från 60- och 70-talen som gäller och då blir minikjolen aktuell igen, säger Catarina Midby på H&M.

Nu bär man minikjolen på ett nytt sätt. Lager på lager, som ett brett bälte över byxor. Med stövlar och till platta skor. Inte så utflippat som på 60-talet.

– Den är lite mer anpassad för dem som inte är beredda att exponera hela benen, säger Catarina Midby.

Agneta Elmegård, Hanna Blanksvärd