Familjerelationer

Skolmaten är otjänlig som människo- föda

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

Inte konstigt att barnen föredrar McDonalds

Fick jag en spänn varje gång det larmades om att barn äter fel skulle jag ha en maffig etagevåning i Gamla Stan vid det här laget. Nu senast gällde det godis och man talade om hur katastrofalt det är att barn äter godis istället för skollunch. Det är en katastrof. Men jag måste erkänna: Jag var ett larmrapportbarn.

Från 6:an åt jag nästan aldrig skolmat utan föredrog chokladkakor från ICA. Hade McDonalds funnits vid min skola hade jag tusen gånger hellre hängt där än i skolmatsalen. Anledningen var att maten var nästintill oätlig och matsalen allt utom en lugn miljö. Ingen vuxen i Sverige skulle acceptera att luncha under de omständigheter som skolbarn tvingas käka i.

En vanlig skollunch: Det ringer ut. Alla stormar matsalen och knuffas i kön. De äldre passar på att gå före. Är maten hyfsad får man lite.

”Pojkarna måste få mer, eftersom de växer mer.” (Citat från mattant.)

Om det är grön potatis och oidentifierbar sörja får man – trots protester – massor.

”Det finns inget som heter mycket lite. Därför får du mycket.” (Citat från språkpolis och mattant.)

Vid det sörjiga bordet flyger mackor och okvädningsord. Eleverna leker nåt som liknar Hela Havet Stormar om stolarna. Lärarna lyser med sin frånvaro, de har omdöme nog att äta någon annanstans. När du ger upp och ska slänga maten står en mattant vid sopsäcken som vakt. Du skickas tillbaka till bordet där du

a) motvilligt äter upp

b) tillfogar lite mer mat till röran på bordet.

Sedan är det dags att springa tillbaka för att inte missa nästa lektion. Om du inte redan har gjort det.

Låter jag negativ? Jag är det. Mina minnen från grundskolans mat, matsal och personal är hiskeliga. De har fått mig att vägra husmanskost, lättmjölk och knäckebröd för all framtid.

Min erfarenhet är att det inte har blivit bättre. De senaste åren har jag jobbat på diverse skolor och på en (1!) skola var maten och ordningen i matsalen helt ok. Men det mesta är fortfarande otjänligt som människoföda.

Det blir så mycket

fokusering på att barnen äter fel och så lite på orsakerna. Jag trodde aldrig att jag skulle försvara McDonalds, men jag undrar faktiskt vad som är skräpmat och dålig miljö om man jämför skolmat och hamburgerjätten. Att handla godis och sätta i sig i ICA:s entré eller att käka på McDonalds där maten är ätbar och toaletterna rena kan vara riktigt sunda val av barnen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer