- Är homosexualitet genetiskt?

RELATIONER

Gayparet Anders och Einar svarar på läsarnas frågor i en chatt

Anders och Einar säger: Nu är vi här. Ställ gärna frågor till oss.

Karin säger: Ska ni vara med på pridefestivalen? I så fall, vad ser ni fram emot med den?

   Anders och Einar säger: (Anders) Jag jobbar med pridehouse som är Pridefestivalens seminariehus. Där ser jag mest fram emot blodgivningsdebatten imorgon och äktenskapsdebatten på fredag. (Einar) Eftersom jag är språkrör för Grön ungdom jobbar jag mycket med politik under Pride, håller seminarier och står i tält.

   Anders och Einar säger: Sen ser vi fram emot Prideparaden också. Anders ska vara superhjälte.

Maddiz' säger: Hur reagerade era föräldrar och omgivningen när ni så att säga "kom ut" med er homosexualitet?

   Anders och Einar säger: (Anders) Mina föräldrar sa inget speciellt. Det har aldrig varit ett problem för dem mer än att min pappa har varit orolig för att jag ska bli nedslagen. (Einar) Min mamma grät en skvätt och sa att hon aldrig skulle få barnbarn. Då tittade jag på henne med tröstande ögon och sa: "asså, morsan, jag är inte steril ju!". Sen blev allt bra.

Arnofio säger: Hur ställer ni er till att tjejer knappt märks eller får synas i gayrörelsen?

   Anders och Einar säger: (Einar) Jag tycker det är ett jättestort problem. Tex finns det massor av öppna gaytjejer, åtminstone i min organisation. Men det kanske behövs en plattform för flator? En ny organisation? (Anders) Patriarkatet försvinner inte bara för att man är gay. Ibland känns det nästan tvärtom.

JFK säger: Hade ni raggat på en attraktiv kille på krogen även om ni inte visste om han var homosexuell?

   Anders och Einar säger: KLART VI HADE!

   Anders och Einar säger: (Einar) Är det du? haha

Finländsk_gay19 säger: Vilket land i Norden tror ni har minst fördomar mot homosexuella minoriteter?

Somriga hälsningar från Finland åt alla!

   Anders och Einar säger: (Einar) Somriga hälsningar tillbaka till Finland! Jag tror faktiskt att det är Sverige. Det har aldrig varit ett problem för mig att vara öppen om mig själv. Danmark tror jag också, men det är bara för att jag är lite patriot. (Einar är dansk)

Maja säger: Vad tycker ni om att en del heterotjejer tycker att det är spännande - nästan lite status - med en bögkompis? Känns det kränkande eller smickrande?

   Anders och Einar säger: (Anders) Det kanske är lite märkligt att folk vill umgås med en för att man är ickehetero. Man grundar ju inte en djup vänskap på någons sexualitet.

Linda säger: Hur känns det när ni hör att hatbrott mot homo- och bisexuella ökar? Känner man sig rädd?

   Anders och Einar säger: (Anders) Framför allt blir jag förbannad. Då finns det mer anledning än någonsin att öppet visa sin kärlek. (Einar) Jag blir arg över att människor kan vara så korkade att de tycker att kärlek är ett problem.

MK säger: Skulle ni kunna tänka er att ha samlag med en kvinna? Om inte, är det för att ni äcklas av det som många killar gör av tanken att ha samlag med en man (inte menat för att racka ner på någon), eller är det bara för att ni helt enkelt inte får ut något av det?

   Anders och Einar säger: (Einar) Asså, jag har haft sex med kvinnor och jag tycker att det är helt okej. Att artikeln i söndags titulerade oss som bögar var nog mest för att vi är ett bögpar, inte för att Anders och jag inte gillar tjejer. (Anders) Ja.

mary cherry säger: Hejsan Anders och Einar! Vem tycker ni är den snyggaste kändiskillen i Sverige? Kramar Marie!

   Anders och Einar säger: (Einar) Anders. Han blev ju känd i söndagsbilagan ;) (Anders) I Sverige: Grön ungdoms språkrör. Utomlands: Ewan McGregor.

Håkan säger: Säg mig några bra ställen att gå ut på i stockholm

   Anders och Einar säger: (Einar) Patricia är ett OK gayställe. Beror på vad man gillar. (Anders) Sunkiga ölhak är jystas. Bland gayställena tycker jag Bysis på Hornsgatan och Lino på Riddarholmen är bäst.

jens säger: Hej! Jag är en 31-årig kille som nyss har erkänt för mig själv att jag är intresserad av killar. Vad är ert råd till en sådan som mig som typ inte vet någonting om vart jag skall vända mig eller vem jag ska snacka med....

   Anders och Einar säger: (Anders) Kolla upp RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande) på din ort, vad de har för aktiviteter! (Einar) Kul att du är ärlig med dig själv! Gå med i ett chattcommunity, typ Qruiser på qx.se!

nikko säger: En myt som måste avfärdas om homosexuella män är att alla har analsex, jag skulle tro att det inte är mycket vanligare än hos hetero högst 5-10% vad tror ni?

   Anders och Einar säger: (Einar) Exakt, jag håller med. Dessutom är analsex krångligt ;)

Lasse säger: Man säger ju att homosexualiteten sitter i generna, har ni några homosexuella i Era släkter?

   Anders och Einar säger: (Einar) Har du några heterosexuella i ditt släkte Lasse? Nja, jag tror inte att det sitter i generna faktiskt. (Anders) Mina föräldrar är inte homo ;) Det har forskats mycket, men man har aldrig hittat nån homogen.

mary cherry säger: Vilken fördom om homosexuella män är mest falsk? Och vilken är mest sann...? Kram Marie

   Anders och Einar säger: Fördomen att en spelar mannen och en annan kvinnan i ett homopar, är mest falsk. Fördomar är nog oftast inte sanna.

malin säger: Tror ni att ni vill ha barn i framtiden? Vad - i så fall - tycker ni är bäst sättet?

   Anders och Einar säger: Jo, vi har pratat om att skaffa barn. Vi tycker att adoption låter enklast. Det verkar vara enklare att två har ett barn än att man är fler om det. Men det kanske inte barnet tycker ;)

jens säger: vad har ni för fördomar mot heterosexuella?

   Anders och Einar säger: (Anders) Att de inte har ifrågasatt sin egen sexualitet, utan bara tagit den för given. Samhället backar ju oftast upp ett heteropar automatiskt. (Einar) Att heterosexuella verkar leva ett ganska tråkigt inramat liv, med bingolotto, veckohandling och charterresor. ;)

   Anders och Einar säger: Det var kul att chatta med er! Kom och besök Pridefestivalen och Pridehouse! Våga vara er själva och visa er kärlek öppet! Gör upp med era fördomar! Puss och kram.