Jämställdhet

”Någon skrev 'dö' på vår dörr med bajs”

Av: 

Monica Karlstein

RELATIONER

Kvinnliga gamers trakasseras så grovt att de låtsas vara män

Obs! Personen på bilden är inte den som uttalar sig i texten.
Obs! Personen på bilden är inte den som uttalar sig i texten.

Lika många tjejer som killar spelar dataspel. Men merparten låtsas vara män för att slippa hot och trakasserier.

En av dem är Anna, 33, som skaffade manligt alias efter att ha blivit dödshotad i sitt hem.

– Någon skrev ”dö” på vår ytterdörr med bajs när jag och min dotter var hemma, säger hon.

I samband med den så kallade Gamergate- rörelsen i spelvärlden har ett flertal kvinnliga spelare hotats och trakasserats, vilket har skapat en stor debatt världen över.

När debatten nådde Sverige i oktober blev även svenska kvinnor hotade, hackade och uthängda. Då kom det fram att särbehandlingen och kränkningarna pågått under lång tid. Enligt en avhandling i sociologi från Stockholms universitet. spelar över 40 procent av den svenska befolkningen från tolv år och uppåt regelbundet någon sorts digitala spel. Trots att hälften är kvinnor tycks det finnas en föreställning om att det är männens arena.

”Kallar mig hora”

Anna är en av alla de kvinnor som spelar under ett anonymt alias för att kunna leva normalt och känna sig trygg i vardagen. När hon gick med i ett spelforum blev hon direkt utfryst och nonchalerad och mobbningen övergick snabbt i grova kränkningar och hot om våld.

– Jag har gått från spelforum till spelforum för att slippa trakasserierna men näthatarna följer med eller så möter jag nya. De kallar mig för hora och hackar min profil och skriver att jag suger kuk för pengar, så att läsarna tror att det är jag som skrivit det själv.

Jag blir ledsen eftersom jag inte gjort något fel. Jag vill bara prata med andra som spelar och dela gemensamma intressen, men får höra att jag inte har något där att göra för att jag är tjej.

Kapade identiteten

Många av hennes tjejkompisar väljer alias som låter manliga eller skriver på sina profilsidor att de gillar ”killiga” saker för att bli bemötta bättre. Hon själv har varit öppen med att hon är tjej och det tror hon är anledningen till trakasserierna.

– Sedan jag började hänga på spelforum har jag fått min identitet stulen i sociala medier och min mejladress kapad. Det har har spridits falska nakenbilder på mig och min hemadress har lagts ut helt öppet på internet och ihop med ett meddelande om att de snart ska komma hem till mig. Någon har ryckt i dörrhandtaget när familjen varit hemma. Jag vet inte vad jag ska göra för att skydda mig, det går ändå alltid ut över min familj.

Svårt att skydda sig

Nyligen utsattes hon också för ett dödshot.

– Någon skrev ordet ”dö” på min ytterdörr med bajs, medan jag var hemma med min dotter. Jag kommer aldrig att spela eller vara aktiv på spelforum med mitt riktiga namn efter det här, så mycket som det har förstört för mig och min familj.

Emmy Zettergren Nordström är spelskribent på teknikssajten Feber.se. Hon bekräftar att klimatet i spelvärlden är hårt mot kvinnor och att det är svårt att skydda sig.

– Många tar manliga namn för att bli tagna på allvar. Och kommentarerna vi får fokuserar alltid på vårt kön och sällan på vårt spelande. Kommentarer om att vi spelar sämre för att vi är tjejer, sexbilder i chatten och rena hot är vanliga, säger hon och fortsätter:

– Det är svårt att skydda sig och få hjälp, men polisanmäl ändå alla hot och anmäl till e ansvariga för spelforumen när andra spelare är otrevliga. Blir kommentarerna för hårda kan ett alias vara en bra lösning även om det egentligen aldrig ska behövas.

Fotnot: Anna i texten heter egentligen något annat.

Så gör du när du blir trakasserad

Spelskribenten Emmy Zettergren Nordströms råd om du blir illa behandlad.

 Polisanmäl ! Alla trakasserier och hot ska tas på största allvar och anmälas till polisen.

 Meddela de spelansvariga vad som hänt. I en del spel kan man anmäla andra när de uppför sig illa, så att de blir avstängda.

 Ta det inte personligt . Försök att inte ta åt dig.

 Skapa ett alias . Göm dig bakom ett hemligt alias om det blir för jobbigt. Det ska inte behövas men kan kännas skönt för dig om det blir för tufft.

Sluta inte spela ! Ge inte upp ditt intresse bara för att du blir illa behandlad.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jämställdhet