Så blir mamma vacker

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-17

Boken som ska vänja småbarn vid plastik-kirurgi

Det kan vara konstigt och skrämmande för barn att mamma opererar sig utan att vara sjuk, och kommer hem från doktorn insvept i bandage.

I USA kommer nu boken som hjälper barnen att förstå varför mammor skönhetsopererar sig. En bilderbok om plastikkirurgi.

Boken riktar sig till barn mellan fyra och sju år.

Den pedagogiska barnboken har kommit tillbaka.

Åtminstone i USA, där plastikkirurgen Michael Salzhauer nu ger ut "My Beautiful Mommy", en bilderbok som ska hjälpa barn att förstå varför deras mammor skönhetsopererar sig.

Boken riktar sig till barn mellan fyra och sju år, och handlar om en flicka vars mamma ska operera näsan, fettsuga magen och förstora brösten.

Kirurgen som superhjälte

"Min kropp har blivit äldre och får inte plats i mina kläder längre" förklarar mamman för dottern.

Hur hon får bättre plats i kläderna genom att operera näsan och förstora brösten framgår inte.

"Men Dr. Michael ska fixa det och få mig att må bättre", säger mamman.

Dr. Michael är den superhjältesliknande plastikkirurgen som ser till att mamman kommer hem ännu vackrare än förut, till dotterns förtjusning.

Operationer är skrämmande

I tidningen Newsweek berättar en mamma om hur boken hjälpt hennes son att acceptera mammas fettsugning och bröstförstoring, och stolt be gästerna på en stor fest att inspektera mammans snygga navel.

Michael Salzhauer skrev boken sedan han upptäckt att många barn som fick följa med sina mammor till kliniken tyckte att tanken på operationer var skrämmande, och att föräldrarna inte gav sina barn några bra svar på deras frågor.

Små barn är konkreta och tror att man går till doktorn för att man är sjuk, och att det är något fel på mamma när hon måste opereras. Enligt doktor Salzhauer behövs alltså en bok som förklarar att det inte behöver vara så.

Följ ämnen i artikeln