Caroline, 21, våldtogs – nu tar hon upp kampen

RELATIONER

”Vi måste sluta se oss som offer”

För ett år sedan våldtogs hon av två män i en bil.

Nu blir Caroline

Malmberg, 21, kampanjgeneral för Vita bandet.

Foto: "Vägra vara offer" Caroline Malmberg, 21, blev våldtagen. Nu hjälper hon andra våldsutsatta kvinnor och har dessutom skrivit en bok om överfallet.

Det var en vanlig tisdag för ganska precis ett år sedan. Klockan hade passerat tio på kvällen när Caroline Malmberg knöt ihop soppåsen och gick ut på gården för att slänga den.

Två män i 25-årsåldern bad henne om hjälp med att putta på bilen. Istället fick hon en jacka över huvudet. Männen överföll och våldtog henne och dumpade henne sedan på en parkeringsplats.

Hon hittades timmar senare av polisen, nära sin bostad i Hammarby sjöstad i Stockholm.

Våldtäktsmännen greps aldrig men för Caroline blev livet aldrig mer detsamma. Hon genomgick en djup personlig kris och har idag helt engagerat sig i arbetet för att hjälpa andra våldsutsatta kvinnor vid sidan av jobbet i butik.

Driver forum på nätet

– Vi måste sluta att se oss som offer. Vi får heller inte vara blåögda, man får faktiskt lov att vara lite misstänksam, säger Caroline Malmberg.

Hon driver ett forum på internet, har tagit över arbetet som kampanjgeneral för Vita bandet och i maj kommer boken om våldtäkten ut på DN förlag.

Den senaste tidens ökning av våldtäktsfall oroar henne.

– Jag förstår om kvinnor känner sig oroliga. Märkligt nog känner jag mig själv ganska trygg, tänker att blixten sällan slår ned på samma ställe, säger Caroline Malmberg.

Arbetar som föreläsare och författare

Så stöder du Vita bandet

För 25 år sedan bildades rörelsen Vita bandet efter att 14 kvinnor mördats på ett universitet i Kanada.

Genom att sätta på dig bandet lovar du att aldrig utöva, acceptera eller blunda för mäns våld mot kvinnor.