Träna upp din självkänsla

RELATIONER

Författaren Mia Törnblom ger dig rätt verktyg

De flesta har anat att en stark självkänsla gör livet bättre.

Men få känner till att självkänsla går att öva upp — på livets alla områden.

Personliga coachen Mia Törnblom visar dig hur.

Foto: Ny bok Mias träningsprogram för självkänslan resulterade i succéboken ”Självkänsla nu!” som har sålt i 150 000 exemplar. Nu kommer uppföljaren ”Mera självkänsla!”.

Ofta känner vi instinktivt igen någon som har bra självkänsla. Och det är inte alltid den där supersnyggingen eller toppchefen. Snarare den där nöjda och sköna typen som du gärna vill ha som vän.

Mia övade självkänslan

Ett vanligt missförstånd är uppfattningen att antingen har man stark självkänsla från start eller så har man det inte – och då finns det inget att göra.

– Visst finns det människor som har fått sjysta verktyg av sina föräldrar redan från början. Men sanningen är att självkänsla går att öva upp, säger Mia Törnblom.

Den upptäckten gjorde Mia själv för tio år sedan när hennes egen självkänsla var i botten och gränsade till självförakt. Hon läste böcker i ämnet och frågade en massa människor om hur man egentligen fick den där åtråvärda starka självkänslan.

”Håll själen i form”

Till slut blev hon själv expert på självkänsla och personlig utveckling. Hon startade ett företag och skrev boken ”Självkänsla nu!” som blev en succé. Och nu kommer uppföljaren ”Mera självkänsla!”

Mias poäng är att alla behöver träna självkänslan då och då, för att ”hålla själen i form”.

– Förr eller senare kommer tider när du behöver göra feta uttag på ”må bra-kontot”, till exempel om du blir dumpad eller uppsagd från jobbet.

Det kan vara svårare att känna igen den som har problem med sin självkänsla. Det är också vanligt att blanda ihop självförtroende och självkänsla.

Självkänsla är en medvetenhet om den egna personlighetens värde. Det vill säga ditt värde i dina egna ögon, hur det känns att vara du. Självförtroende handlar mer om hur du ser på din egen förmåga att prestera, förklarar Mia.

Känner sig som en bluff

– Personer med starkt självförtroende och låg självkänsla går ofta omkring och känner sig som en bluff. De behöver ständig bekräftelse, och en lite sämre prestation kan innebära katastrof.

En person med stark självkänsla tycker att han eller hon duger oavsett prestation.

Varför är det så viktigt med stark självkänsla?

– Du får tryggare relationer och blir gladare. Livet blir lättare och enklare. Att ha låg självkänsla och ständigt fundera över hur du uppfattas tar så mycket kraft och tid, säger Mia.

Två böcker om självkänsla

Checklista: Kolla hur det står till med din egen självkänsla

Kolla in ett antal situationer när det kan vara bra att träna upp din självkänsla. Men observera att alla mår bra av att hålla sin självkänsla ”i form”.

Catia Hultquist