De bytte barn med varandra

RELATIONER

Fick fel på BB – nu vill de inte ändra tillbaka

1 av 3 | Foto: SÅDAN MOR SÅDAN DOTTER Jaroslava Cermakova återförenad med dottern Nikola (t v) efter missen på BB. Och FEL Jaroslava Trojanova med sin biologiska dotter Veronika. Men nu tvekar de om de ska behålla sina biologiska barn

LONDON. I tio månader har de levt med fel barn.

Mammornas döttrar förväxlades på BB.

Nu vill de inte byta tillbaka.

I nästan ett år har de själva undrat varför deras dotter inte ser ut som mamma och pappa.

Och vännerna har ifrågasatt hur det är möjligt.

Svaret kom när ena pappan förra månaden bestämde sig för att ta reda på varför.

Libor Broza och hans sambo Jaroslava Trojanova tog båda dna-test som visade att ingen av dem var släkt med barnet Nikola.

Blandades ihop

Jaroslava Cermakovas, 25, och Jaroslava Trojanovas, 25, barn förväxlades på BB i Tjeckien i december. Att mammorna delar förnamn, och att barnens efternamn inte skrevs på deras armband, var en bidragande orsak till förväxlingen menar sjukhuset.

I går slog en domare fast att födelseattesterna gäller och barnen, Nikola och Veronika, ska helt enkelt byta identitet med varandra. Kvinnorna får då tillbaka sitt biologiska barn.

Men de vill inte.

– Jag kan inte tänka mig ett liv utan Nikola. Hur ska jag kunna se henne som någon annans barn och inte mitt eget, säger Trojanova i Daily Mail.

Måste byta före jul

Hennes biologiska dotter är egentligen Veronika – som ammats av Cermakova.

– Jag har älskat henne som min dotter i snart ett år. Den tiden kan inte suddas ut i mitt hjärta. Men jag kan lära mig att älska min andra, biologiska dotter, också, säger Cermakova.

Enligt domen ska de byta tillbaka före jul. Familjerna har redan flyttat till samma område för att kunna leva ”som en enda stor familj”.

Får fyra föräldrar

– Vi har ingen aning om hur vi ska lösa det här, men vi har kommit överens om en sak: våra döttrar kommer att ha fyra föräldrar, säger Libor Boza.

Han vill byta till sin biologiska dotter men får inte medhåll av sin sambo.

– Det här är ett fruktansvärt dilemma och mammorna lider mest. Men förr eller senare måste vi byta tillbaka bebisarna. Jag vill ha min egen dotter, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM