Krisar ni också just nu?

RELATIONER

Januari är relationernas rötmånad – men lugn, det finns hopp!

Knakar förhållandet i fogarna?

Då är du och din partner inte ensamma. Januari är en av de svartaste månaderna för förhållanden och kallas ”skilsmässomånaden” bland landets familjerådgivare.

Aftonbladet hjälper dig att rädda din relation.

Foto: Lisbeth Browaldh är auktoriserad familjerådgivare.

Januariökningen bland skilsmässoansökningarna är en lika säker tradition som sill och skinka på julbordet. I många familjer har nämligen julledigheten inte varit den så välbehövliga pausen i vardagsstressen som man önskat. Istället har förhållandet utsatts för större press än normalt.

Ovan situation

Trots att man har längtat efter tid tillsammans är det samtidigt ovant att plötsligt tillbringa alla vakna timmar ihop.

–?Bråk som uppstår när vi är lediga tillsammans kan bli droppen för förhållandet, säger säger Lisbeth Browaldh, auktoriserad familjerådgivare.

Problemen beror oftast på att man inte har diskuterat sina förväntningar. Medan en person har drömt om en aktiv vecka med fester och släktbesök, kanske partnern hellre ville softa i tv-soffan.

Byt fokus

–?Det är lätt att anmärka på sin partners fel och brister, utan att reflektera över hur man själv agerar. Byt fokus och fundera på vad du kan göra för att förbättra relationen, säger Lisbeth Browaldh.

Nu närmar sig sportloven och för att undvika gnissel under vintersemestern tipsar Lisbeth Browaldh om att lägga upp en gemensam plan redan nu, gärna under ett familjeråd.

Viktigt med egentid

–?På så sätt undviker man missförstånd och besvikelser. Under familjerådet är det viktigt att vara ärlig och öppen med vad man verkligen vill göra.

Vill ni hänga med vänner, sporta eller kanske mysa bara som familj i en liten isolerad stuga?

Och för parrelationen är det också nödvändigt att boka in lite egentid under ledigheten.

–?Hur ska romantiken kunna flöda om det inte finns en sekund över på tu man hand? Det räcker med ett biobesök eller en långpromenad då och då för att vårda förhållandet, säger Lisbeth Browaldh.

5 kärlekstips från Lisbeth

Läs mer

Hanna Radtke