Relationer

Sveriges mäktigaste affärskvinna utsedd

Av: 

Victor Stenquist

Näringslivets mäktigaste kvinna är Petra Einarsson, vd, Sandvik Materials Technology.
Näringslivets mäktigaste kvinna är Petra Einarsson, vd, Sandvik Materials Technology.

RELATIONER

Här är Sveriges mäktigaste affärskvinna.

Petra Einarsson, 45, är vd på Sandvik Materials Technology – och har blandade känslor inför utnämningen.

– Jag är jätteglad och hedrad över att få priset. Men det är lite tragiskt att det ska behöva finnas en sådan tävling, säger hon till Aftonbladet.

Hon blev 75:a förra året.

Efter utnämningen till vd för Sandvik Materials Technology har Petra Einarsson skuttat rakt upp på första plats när tidningen Veckans Affärer utser näringslivets 125 mäktigaste kvinnor.

– Mäktig är ett ord som jag har svårt att relatera till. Jag är glad och hedrad, men mäktig känner jag mig inte, säger hon.

Som vd är hon den som chefar över fler än 7 000 människor på företaget med en omsättning på över 15 miljarder.

I tisdagens Aftonbladet rapporterades att kvinnliga chefer mår sämre än manliga och har ofta högre arbetsbelastning, dåligt stöd på jobbet och får sömnproblem.

Varför tror du att det är så?

– Jag har personligen aldrig känt att det varit högre krav på mig som kvinna. Men under en viss tid, till exempel om man har små barn, gäller det att få allt att fungera och det kan vara tuffare för en kvinna som ofta får ta mycket ansvar, säger hon och fortsätter:

– Under den perioden fick jag själv väldigt mycket stöd av Sandvik. Sådant stöd ska man satsa på och det tror jag många stora företag i Sverige också är bra på.

På fredag är det internationella kvinnodagen. Behövs en sådan dag?

– Ett spontant svar är att det är tråkigt att det ska behövas. Men om man tittar krasst på näringslivet och hur många kvinnor som har ledande positioner kan man inte negligera siffrorna.

Petra Einarsson är hedrad över att ha utnämnts till näringslivets mäktigaste affärskvinna och hoppas kunna vara en förebild för andra ambitiösa kvinnor.

– Men det är ju lite tragiskt att det ska behöva finnas en sådan tävling. Men jag vet att man vill trycka på jämställdhetsdebatten. Det är ju inte heller så enkelt att man lyckats om man har 50 procent kvinnor på ledande positioner. Det måste vara rätt personer också.

Publisert: