Den blomstertid nu kommer...

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Experterna: Så får du fart på lusten i sommar

… MED LUST OCH FÄGRING STOR Max och Evelina hade svårt att få tid till erotiken – så de bestämde sig för att skriva in sex i almanackan. Några underverk blev det inte tal om, efter ett tag föll de tillbaka i samma hjulspår. Men visst har gnistan ändå tänt till lite extra. ”Egentligen handlar det om att bryta det normala mönstret för att tända”, säger Evelina.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
… MED LUST OCH FÄGRING STOR Max och Evelina hade svårt att få tid till erotiken – så de bestämde sig för att skriva in sex i almanackan. Några underverk blev det inte tal om, efter ett tag föll de tillbaka i samma hjulspår. Men visst har gnistan ändå tänt till lite extra. ”Egentligen handlar det om att bryta det normala mönstret för att tända”, säger Evelina.

Du ska inte tro du får ­ligga, ifall inte nån sätter fart.

Svenskarna har sex alltmer sällan, enligt Aftonbladets undersökning.

Men nu är sommaren här, med tid för bot och bättring.

Här tipsar experterna om hur du får i gång sam­livet med din partner.

Brist på tid, brist på energi, brist på lust. Det finns flera möjliga förklaringar till svenskarnas allt mer sviktande åtrå. Vi vill, men vi hinner inte, visar Aftonbladets/United minds enkät bland 3 000 svenskar.

Men nu kommer värmen – och för den som vill öka sexandet finns inget bättre tillfälle än under sommaren och semestern.

– Det finns teorier om att ljuset påverkar tallkott­körteln som utsöndrar ­hormonet melatonin. Det skulle kunna göra oss ­piggare, ­säger sexualråd­givaren ­Olle Waller.

Skippa leksakerna

Hur ska man då kicka i gång ett lite haltande sexliv? En sak är säker – inhandlade av leksaker, oljor, rabbits och porriga underkläder kommer inte att få önskvärd effekt på din partner. I alla fall inte om ni befinner er på olika våglängd i lustfrågan.

– Det kan uppfattas som kritik om att inte duga, och sådant kan vara jäkligt jobbigt att höra, säger Olle Waller.

Han rekommenderar i stället ett snack i en neutral miljö.

– Berätta vad du själv är beredd att göra för att få i gång förhållandet, utan att lägga över ansvaret på din partner, säger han.

– Det andra rådet som jag alltid ger par som har problem med lusten är: sov. ­Vila så mycket som möjligt, så ni har ork för varandra.

”Är i ’antilopläge’”

Sex- och samlevnads­experten Malin Drevstam är inne på samma linje.

– Avslappning är oerhört viktigt. I dag hamnar vi alltför ofta i ett ”antilopläge”, där vi hela tiden är på alerten, redo att fly. Då har man inte sex. Vi behöver bli mer som lejonen – slicka oss runt munnen, vila under träden och pilla oss

i naveln, säger hon.

Hon brukar råda sina klienter att göra ett sexschema och rita in samlag i almanackan.

– Helst två–tre gånger i veckan. Lust fungerar på samma sätt som träning – ­effekten sitter kvar i ungefär fyra dagar. När du har sex ofta kommer dina celler ihåg hur det var och tänker: ”just det, det här var skönt!” Men går det för lång tid mellan samlagen blir det mer: ”Vad är det här för bök?”.

Att göra tid för älskog på ungefär samma sätt som du bokar tvättstugan kan låta trist, men det fungerar, intygar Malin.

– Det handlar om att återta makten över sin lust, säger hon.

Öka lusten med sex på schemat

Välj ut två–tre dagar i veckan då ni båda tar er tid för sex. Ordna barnvakt om ni kan.
När ni ska vara intima med varandra: Stäng av all form av elektronik. Känn inget krav att ha sex, men försök att åtminstone vara intimt nära varandra.
Börja gärna med att ta en dusch tillsammans.
Lägg er i sängen, utan kläder. Ni kan ligga sked, smeka och ta på varandra, men känn inget krav att gå längre.
Om ni vill, turas gärna om att hitta på någon ­gemensam aktivitet en gång i veckan som innebär fysisk beröring.

Källa: Malin Drevstam och Malena Ivarsson

Se varandra i ögonen – och stärk relationen

– Den här intimitetsövningen hjälper er att bli trygga och vila i varandra, säger Malin Drevstam.

1 Ställ er mitt emot varandra, med ungefär en halvmeters mellanrum emellan. Ta ett djupt andetag, slappna av och vila.

2 Stå så ett par minuter, öppna sedan ögonen och låt era blickar mötas. Stå så tills ni åter känner er bekväma och trygga.

3 Ta ett steg emot varandra, blunda ett par minuter, titta sedan djupt in i din partners ögon. Vänta åter tills ni båda känner er behagliga till mods.

4 Lägg sedan armarna om varandra, utan att dra i varandra, eller krama hårt. Ni kan även göra ­övningen liggande i sängen.

3 000 svarade om sex

Aftonbladet/United Minds gjorde under våren Sveriges mest omfattande sexvanestudie på 17 år. 3 000 svenskar svarade på frågor om sina sexvanor.

Sedan den förra befolkningsstudien 1996 har svenskarnas sexfrekvens minskat med 24 procent. I dag har vi i snitt samlag 3,8 gånger i månaden, ett bottenrekord. Samtidigt uppger fler att lusten minskar.

Publicerad: