Näthat flödar mot fotbollsspelarna

RELATIONER

Elittränare kallade landslaget för lesbiska och på Twitter haglade hånen

1 av 2 | Foto: Montage av bilder från Scanpix och Twitter
Kosovare Asllani under EM-premiären. Bredvid finns exempel på hatiska kommentarer som florerade på Twitter under matchen.

”Flator som leker fotbollsspelare”, ”Fula kossor som ska ut på åkern och spela lite boll”, ”Lesbiska horor”. Det är några av de tillmälen som twittrades ut i samband med den första EM-matchen i går kväll.

Tidningen Metro har sammanställt hatiska tweets inför, under och efter matchen mot Danmark. En av dem som spydde ur sig galla var elithandbollstränaren Andreas Stockenberg som i ett långt flöde av föraktfulla tweets bland annat skrev: ”När den svenska truppen i damfotboll har middag med sina respektive så är det 40 kvinnor och 4 karlar”. Klubben Skånela tar avstånd från uttalandet och säger till Metro att de ska ta ha ett allvarligt samtal Stockenberg, som tränar herrarnas A-lag.

”Var en rolig grej”

Stockenbergs telefon är avstängd när Aftonbladet söker honom, men till Nyheter 24 säger han att tweetsen ”var en rolig grej” och att damfotbollen får för mycket uppmärksamhet.

– Det står ju spaltmeter. Det står ju mer än... Jag tycker att hockeyn ibland får för mycket uppmärksamhet. Herrfotbollen är helt okej för det är ju världens största idrott. Medan liksom nu, det står ju fyra, fem, sju sidor, säger han.

”Idrotten är genusstyrd”

Aftonbladets sportjournalist Simon Bank menar att idrotten fortfarande är väldigt genusstyrd.

– På ett sätt är den ett tydligt förstoringsglas mot de könsroller som finns i samhället. Det finns en klar uppfattning och hur kvinnor och män ska vara.

Men det är på väg att förändras, menar han, och det märks just genom att tonläget höjs från de som känner att deras privilegier hotas.

– Damfotboll är ett av två ämnen (det andra är Zlatan) som ger flest reaktioner när jag skriver. Damerna utmanar ett hävdvunnet manligt reservat. Det kommer mejl från män som skriver "sluta skriv om dem, de förtjänar det inte", säger Simon Bank.

Även stöd på nätet

Men om hatet flödat från några få så har de svenska damerna fått desto mer stöd. ”Alla sk män som gnällt på damlaget i fotboll spelar en match mot dem. Sen bryter ni arm mot Heidi Andersson. Sen går ni hem och känner er manliga”, skriver signaturen @Mammahelatiden. @heleneclaesson skriver ”Men vad är det för fel på folk? Inser nu, damfotboll är fan #kvinnokamp!!!” Och @lindqvistjohan påpekar: ”Knappt 50 % av alla som tittade på tv 20.30-22.30 i går valde EM. Majoriteten var män. Värre än så är trots allt inte hatet mot damfotboll.”

Förbundskaptenen Pia Sundhage hade i går kväll inte läst på twitter.

– Jag har viktigare saker att göra nu än att kommentera dåliga kommentarer, säger hon till TT.