Tillhör du Sveriges homoadel?

RELATIONER

Belinda tafsar på schlagergeneralen Christer Björkman

Foto: Malin Arnesson
Snackar Schlager Christer Björkman pratar med Belinda både om jobbet som producent för Melodifestivalen och om rollen som homoförebild i Sverige. Schlagerkungen bjuder också på sina bästa partytips för festivalkvällarna.

Sover du på nätterna just nu? Jag tänker på om Carola mot alla odds kommer sist och blir skitsur och aldrig mer vill vara med.

Nä ... jag är mer bekymrad över de artister som vi bearbetar väldigt aktivt och som för tävlingen framåt. Typ Andreas Jonsson eller Patrik Isaksson. Dem känner jag stort ansvar för. Men var inte deras låtar tillräckligt bra så skulle jag inte tagit med dem.

Daltar ni med de stora artisterna annars, medan de okända får klara sig själva?

Nä, varje låt får en egen plattform. Gör artisterna bara sitt jobb så har de med sig det ut i sin karriär sedan. Ta Hannah Graaf! Ursnyggt! Hon vann över sig själv. Hon kan gå ut och vara stolt över sig själv i dag.

Det har funnits kritik mot dig sedan du började jobba med festivalen. Pernilla Wahlgren var sur när du valde bort henne som artist till en låt och andra har kallat dig maktgalen och påstått att du plockar in dina kompisar och ja... listan är lång.

Jag gör det som är bäst för tävlingen, punkt slut. Det måste vara rätt artist till rätt låt, annars funkar det inte. Och det spelar ingen roll om jag känner ”alla”.

Hela artistvärlden är väl ändå en enda stor ankdamm.

Precis. Det går inte att undkomma det där.

Du ledde ju själv jubileumsgalan. Får du lite hybris ibland, och måste fram i rampljuset och knuffa undan andra programledare?

Eh... (lång tystnad) ...jaa... så kan man ju se det.

Nä, men jag tycker att det är så jävla kul! Och jubileumsprogrammet ja, jag var tillfrågad för tio år sedan redan men då kunde jag inte.

Ser du något problem med hur svenska folket röstar? Något du vill ta upp här och nu?

Ja, tänk Aten! Kom ihåg vad vi gör det här för. När tävlingen väl kommer till Globen tänker folk mer på detta, men i kvalen verkar det som om folk röstar på det som är kul efter två gin och tonic.

Det kanske skulle införas alkolås på telefonen?

Haha... ja, det vore bra.

Du är framgångsrik och känd och när du och din man gifte er var det Mona Sahlin som var vigselförrättare. Tillhör du homoadeln?

Det finns så få homosexuella som också är kända så det kan väl uppfattas så. När något ska diskuteras så används vi alltid som exempel. Min man Martin och jag har varit på bild när debatten har rört homovigslar.

Är det okej för dig? Att du per automatik blir en homoförebild bara för att du... finns?

Ja. Det gör mig faktiskt ingenting.

Är du politisk?

Nä. Men jag röstar och jag blir upprörd över vissa saker, som den där Åke Green-domen. Då gick jag i taket och ringde runt till varenda institution. Vanmakten jag kände. Hur kunde det få gå så?

Är du religiös?

Jag tror på ett sammanhang. Men jag klarar inte av att någon ska tala om för mig – enligt ett patriarkat – att vissa saker är okej och andra saker inte. Det gör religion på det sätt det presenteras i dag.

Har du bra partytips för schlagerkvällarna?

Kvällstidningar måste man ha! Börja tidigt, grunda med god middag. Och gud nåde den som pratar under låtarna!

Men vet du, jag är så sjuk i huvudet att om jag har en ledig kväll kan jag titta på en gammal inspelad omröstning från någon final som var väldigt spännande.

Du är störd!

Ja, haha.

Läs fler ”Belinda tafsar på makten”

Belinda Olsson