När kör du din nästa krogrunda?

RELATIONER

Belinda Olsson tafsar på SSU:s Anna Sjödin

Foto: EXPERTRÅD Anna Sjödin behöver lite hjälp att vända vindarna efter det galna krogbråket. Mitt förslag är en kampanj: ”Skyll inte på fulla brudar”. Anna Sjödin accepterar.

Är det inte jobbigt att visa dig ute just nu?

Nä, jag har inget att skämmas för.

Inte?

Det skulle vara för att jag gick till det där stället.

Äntligen! En ursäkt till svenska folket för att du gick på Crazy Horse?

Haha... nä, jag tänker inte be om ursäkt men jag ångrar det.

När politiker går på porrklubb spelar de alltid dumma sen, ”jag fattade ingenting”-stilen. Du körde samma trick med Crazy Horse?

Men jag har nästan aldrig varit ute i Stockholm!

Det är inte någon sosseimage då som du försöker odla. Att du ska vara som alla andra och därför gå på ”folklig” krog.

Nä. Tanken var inte ens att vi skulle dit från början.

Kan man säga att den här vakten visade sig vara din värsta mardröm. Han har invandrarbakgrund och läser till läkare. En integrationsdröm come true med andra ord.

Men har du aldrig funderat över varför en läkare jobbar som vakt då?

För mig är det inte skummare än att någon vill vara politiker på heltid.

Alltså... oavsett vem han hade varit hade han varit min värsta mardröm för han betedde sig väldigt illa! Men jag blir pissed över att den första frågan jag får är hur mycket jag hade druckit. Det är fan inte okej! Tjejer ska alltid vara med om det, vad hade du på dig och vad hade du druckit. Alla fattar att ingen går på krogen för att dricka te men det intressanta är inte hur full jag var! Även om jag legat dyngrak på golvet har han ingen rätt att slå mig med batong.

Vad har du fått för reaktioner från folk?

Jag har hundratals mejl om det här på mitt skrivbord. Från både killar och tjejer som upplevt liknande, som blivit omotiverat utsatta för våld av vakter. Jag hade inte förstått vad som sker på krogen innan.

Inte? För jag tänkte fråga var SSU hållit hus när till exempel folk med invandrarbakgrund gång på gång berättat om hur de blivit diskriminerade i krogkön. Senast filmades det med dold kamera i samhällsprogrammet Faktum. Men då har du inte varit ute och skällt eftersom det inte rör dig?

Jag vet att det finns ett problem, jag har vänner som blivit utsatta! Men det är ju vidden av det som jag kan bli chockad över. Och även om det är jävligt jobbigt för mig är det bra att jag fick uppleva det själv för nu fattar jag maktlösheten.

Kan man säga att du sprängt gråsosseimagen och i stället trätt fram som ett slags svensk motsvarighet till skandalmusikern Courtney Love?

Vet du att någon ringde häromdagen till kontoret och sa: ”Var har ni den där raggarbruden?” Haha... Det är klart att det är så... det är bra om det blir en debatt om hur politiker ska vara. Om vi bara ska sitta inlåsta på våra rum eller våga gå ut som vanligt folk. Folk går ju ut på krogen och de blir också utslängda från krogen!

Hur har du stått pall för trycket den här veckan?

Jag vågar knappt säga det här men... jag är stark.

Har Göran ringt?

Nä.

Vad dåligt av honom!

Jag vet inte... han... vi kommer säkert att få tillfälle att prata med varandra.

Har du funderat på att avgå som SSU-ordförande?

För att jag blev misshandlad? Nä.

När kör du nästa krogrunda?

Hm. Det dröjer nog ett tag.

Slutligen. Jag har tänkt ut hur du och SSU kan vända det här till er fördel. Ni kör en kampanj. Antingen kan ni sno Kommunals gamla slogan ”Vi tar fighten”. Mot krogvåld. Eller så kör du på att fulla brudar inte ska skylla sig själva.

De är bra båda två. Jag kan inte riktigt bestämma mig...

Fakta Anna Sjödin

Läs fler ”Belinda tafsar på makten”

Belinda Olsson möter dem som har makt över våra liv och tankar. I dag SSU-ordföranden Anna Sjödin, som kastades i fyllecellen efter årets hittills hetaste krogbråk.

Belinda Olsson