Familjerelationer

Nya trenden: blöjfri bebis!

RELATIONER

Ayumi har gått på pottan sedan hon var sex månader

Svenska barn använder blöjor allt högre upp i åldrarna.

Men det finns en parallell trend - föräldrar som pottränar sina bebisar.

De vill inte att barnen ska "sitta i sin egen skit".

När andra mammor byter bajsblöjor på sina tre-åringar i lekparken tittar Anna lugnt på. Hennes lilla flicka har gått på pottan sedan hon var sex månader!

- För Ayumi är det inte konstigare att kissa på pottan än att äta vid bordet. Vi gillar inte ordet "potträning" eftersom det handlar om kommunikation, inte träning. Det enda vi gör (och har gjort sedan Ayumi var ett halvår) är att vi säger "kiss kiss" och sätter henne på pottan när vi märker att hon vill kissa. Vi erbjuder henne ett alternativ till blöjan och hon gillar det, säger Anna.

Anna och Mattias har haft tygblöjor på båda sina barn. Dels för att de tycker att de är bekvämare för barnen, billigare och miljövänligare, men också för att barnens stjärtar inte blir röda. De har aldrig behövt använda salva.

Tog av henne blöjan

-Men tygblöjor innebär också att man gärna håller koll på barnen - det är ju skönt att slippa bajsblöjor. Så redan med Gentaro lärde vi oss att se när han var bajsnödig, säger Mattias.

Storebror Gentaro slutade helt med blöjor på sin tvåårsdag. Lillsyrran började gå på pottan mycket tidigare.

-Jag läste på internet att många barn i andra länder aldrig har blöjor. Jag blev nyfiken och ville testa. Så när Ayumi var några månader tog vi av henne blöjan och försökte se mönster och signaler i hennes kissande. Vi lärde oss när hon brukade kissa och bajsa och vi tittade på hur hon såg ut och lät precis innan. Efter två veckor började kommunikationen flyta bra. Jag såg hennes signaler och hon förstod att jag lyssnade på henne, säger Anna.

Sover utan blöja

Och nog har de lyckats. Hemma går Ayumi alltid utan blöja. Hon har fortfarande blöja på sig när hon går ut, men den behövs sällan eftersom hon säger till när hon behöver kissa och kan hålla sig i några minuter. Ayumi sover utan blöja på natten och väcker Anna när hon är kissnödig, något hon har gjort sedan hon var sex månader!

-Många påpekar att Ayumi är ett så nöjt och glatt barn. Vi tror att det beror på att vi försöker förstå vad hon vill istället för att plugga in nappen när hon gnäller, säger Mattias.

Får Ayumi belöning när hon kissar på pottan?

- Nej, kissar hon på pottan så belönar vi inte, och om hon råkar kissa på golvet så straffar vi inte. Ansvaret ligger på oss vuxna. Om hon kissar på sig så beror det på att vi har missat signalen, säger Anna.

Vad får ni för reaktioner från andra föräldrar?

-Många säger "Låt bebisen vara bebis och bajsa i blöjan". Fast det är ju vi vuxna som lär dem bajsa i blöjan för att det är praktiskt för oss. När barnen sedan ska pottränas så får de kritik för att de bajsar i blöjan, något som de dittills fått beröm för, säger Mattias och ruskar på huvudet.

-Poängen med detta har inte varit att Ayumi måste bli blöjfri. Poängen är att hon ska slippa "sitta i sin egen skit", och att hon vet att vi lyssnar på och respekterar henne, säger Anna.

Läs mer

3 tips för tidig potträning

Linda Newnham

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer