Kramkalas!

RELATIONER

I dag firas den internationella nalledagen

Foto: Ingen produkt är för oviktig för att få en egen dag.

Plocka fram din loppbitna nallebjörn.

I dag firas den internationella nalledagen på flera håll i västvärlden.

Även i Sverige uppmärksammas nallebjörnen den 27 oktober. På bibliotek runt om i landet spelas teater och läses sagor om nallebjörnar. Ikea och andra varuhus säljer nallar till extrapris. På Skansen i Stockholm kommer alla barn med en nalle i famnen in gratis.

Teddybjörnen har enligt hörsägen fått sitt namn efter den amerikanske presidenten Theodore Roosevelt, även kallad Teddy. Roosevelt ska under en jakt ha vägrat att skjuta en björnunge drevet drivit fram. Händelsen uppmärksammades och en butiksinnehavare lät sy upp nallebjörnar för försäljning. Vid samma tid producerades ledade björnar för försäljning i Tyskland. Då satsningen floppade såldes björnarna till USA och en försäljningssuccé var född.

Så småningom kom USA att fira teddybjörnens dag på Roosevelts födelsedag den 27 oktober. Sedan dess har seden spridit sig till glädje för barn och leksaksförsäljare världen över.

Många gör anspråk på att ha tagit nalledagen till Sverige. Enligt tidningen Folket i Eskilstuna firades den internationella nalledagen i Sverige för första gången 1998 i Eskilstuna.

Bildextra

Karin Lindblom

ARTIKELN HANDLAR OM