Barnmaten ännu för söt och fet

RELATIONER

Onyttig mat riktad till barn kartlagd

Flingor, yoghurt, kex och kakor riktade till barn har blivit nyttigare det senaste året.

Men många livsmedel är fortfarande sanslöst onyttiga, enligt en granskning Konsumentföreningen Stockholm gjort.

Foto: getty images
Maten som riktar sig till barn är fortfarande för onyttig.

Under försommaren har Konsumentföreningen Stockholm granskat den mat som riktas till barn i våra livsmedelsbutiker.

– Det har skett förbättringar, men majoriteten av de livsmedel som marknadsförs till barn är sötare och fetare än rekommendationerna till vuxna, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm till aftonbladet.se.

En femtedel socker

Louise Ungerth tror att handlarna tagit intryck av den senaste tidens debatt om barnens sockerintag. Flera mejerier har sänkt sockerhalten i yoghurt riktad till barn. Flera frukostflingor har också blivit mindre söta. Även om de flesta flingor som marknadsförs till barn fortfarande innehåller över 20 procent socker. Ännu finns heller ingen osötad, naturell yoghurt riktad till barn.

Sämst bland flingorna var Kangus från Nestlé, Honey Bees från Coop, Kalas Puffar från Quaker och Honungspuffar från ICA.

Tjatar om leksaker

Många livsmedel marknadsförs med hjälp av leksaker, sagofigurer och superhjältar. Ett impopulärt grepp enligt den föräldrajury Konsumentföreningen Stockholm konsulterat.

– Föräldrarna gillar inte leksaker, säger Louise Ungerth. Barnen vill samla och då tjatar de om söta flingor. I England kallas det barnens tjatmakt. Men hur jobbigt det är beror förstås på hur trött man är som förälder.

För att göra det lättare för föräldrar att välja nyttig mat till barnen kräver Konsumentföreningen Stockholm obligatoriska och tydliga näringsdeklarationer på alla livsmedel. Dessutom vill Konsumentföreningen att regeringen satsar på utbildning av föräldrarna.

Så onyttig är barnens mat

Sveriges största konsumentförening

Karin Lindblom

ARTIKELN HANDLAR OM