"Så lite har vi frigjort oss från traditionerna"

Läs Daniels krönika

Sverige har en imponerande fjärdeplacering på världsrankningen över antal sexpartners. Inte mindre än sjutton stycken kommer vi upp i. Det som är intressant är att killarna har i snitt tjugo sexpartners och tjejerna bara fjorton.

För ett par år sedan var jag med när en väns lillebror, just nitton år fyllda, berättade i stolta ordalag att han hade haft sex med fler än trettio olika tjejer. Vidare förklarade han att det egentligen inte var särskilt konstigt. Han sexdebuterade när han var sexton och hade under de tre år som förflutit legat med i snitt en person i månaden. Och det måste man ändå ge honom rätt i, att ligga en gång i månaden är ju inte sexmissbruk precis. Någon jämnårig i ett stadigvarande förhållande skulle sannolikt ha betydligt mer imponerande liggsiffror att presentera.

Att han ansåg att det var någon sorts bedrift stod ändå klart. Han hade jobbat på bra och var en riktig man som hade fångat så många kvinnor. En nittonårig tjej som hade legat med trettio personer skulle knappast ha stoltserat med saken på det här sättet. Sannolikt skulle hon under sin uppväxt redan ha hört så många synonymer på prostituerad att hon tagit det för klokast att hålla tyst. För så lite har vi frigjort oss från traditionerna. En riktig man får kvinnor på fall, och en riktig kvinna håller på sig och är kräsen.

Flickans oskuld är någonting hon förlorar, en värdefull skatt som hon aldrig kan återfå. Pojkens oskuld är en börda han snarast möjligt bör göra sig av med.

Jag skiter i hur många sexpartners folk har haft, det är fullkomligt ointressant. Men det stör mig enormt mycket att mina döttrar ska få växa upp med den här förlegade skitsynen, att samma företeelse är en bragd för den ena och en synd för den andra.

avDaniel Pernikliski