Grattis bh – 100 år

RELATIONER

Dags att fira klyftans bästa vän

De två kuporna revolutionerade kvinnans figur.

I år firar behån 100 år.

Den har gått från funktionell glasstrut till sexig miljardindustri.

Foto: Trivs utan Britney Spears – en av få som gärna skippar bröststödet.

Vogue var först. Redan 1907 myntade modemagasinet termen ”brassiere”, fritt översatt bröstplatta. Och kvinnors sätt att klä sig förändrades för alltid.

Förutom möjligtvis för Britney Spears, som gärna skippar bröststödet.

Mary Phelps, en 19-årig tjej på Manhattan, sägs ha uppfunnit behån. Hon köpte en genomskinlig klänning till en fest 1910, men när korsetten under inte passade sydde hon ihop två sidennäsdukar med ett rosa band för att hålla brösten på plats.

Väninnorna blev imponerade och bad henne tillverka bysthållare till dem också.

Sökte patent

Phelps sökte patent på behån 1914, men tyckte att försäljningen gick trögt. Hon sålde därför till Warner Bros Corset Company för 1 500 dollar. Patentet värderades senare till 15 miljoner dollar.

De närmaste två decennierna blev en riktig behåboom.

På 1960-talet myntades Wonderbra och plötsligt skulle inte behån döljas utan framhävas. Och så skapades klyftan.

Sedan dess har behån fyllts med gelé och silikon – eller reducerats till tejpbitar. Behåindustrin omsätter 15 miljarder dollar om året bara i USA.

Gjord av siden

Över 90 procent av alla kvinnor sägs bära behå. Men att behåar motverkar hängbröst sägs vara en myt. I en fransk undersökning använde inte 250 kvinnor behå på ett år – ändå var deras bröst fastare och hårdare.

Den populäraste behån är fortfarande Triumph Doreen. Men så är den ju också, precis som den första behån, gjord i siden.