Min fru tycker jag är dålig i sängen

RELATIONER

Relationsexperten Eva Rusz svarar på läsarnas frågor

Foto: ’inte fel att separera’ En skilsmässa är inget att skämmas över menar relationsexperten Eva Rusz.

Susanne säger: Hej Eva! Jag är kvinna som har det problematiskt med kärlekslivet. Har haft ett till och från förhållande med en äldre man i snart 7år. Vi älskar varandra,men vi tycker att vi ödslar varandras tid på en hopplös relation. Har försökt att dejta andra, men det slutar ändå med att jag går tillbaka till det gamla och invanda. Vill bli fri, men hur gör jag ??? Vänliga hälsningar Susanne
Eva Rusz säger: Förösk skriva ner alla gånger ni återförenats och vilka förhoppningra du då haft på en förändring. Fundera. Skriv ner vilka katastrofscenarior du kan tänkas ha inför att slutligen släppa denna man? vad "tror" du skall sek med ditt liv då? och skriv ner vilka drömmar och behov du har haft, har nu och önskar kunna bli mött i en framtida relation och besluta dig för att du har rätten att få dina önskningar mötta.
Sofia säger: Hej. Hur vet man att man kan lita på sin partner? Och vad finns det för kännetecken för otrohet?
Eva Rusz säger: Tillit är en egentligen inneboende kraft och personlighetsegenskap som vi människor förväntar oss andra skall ge oss. Att lita på ngn är en kärnfråga i en bra relation. Det finns massa olika tecken som att personen ifråga förändrar sina tider, kläder, inte är nåbar men givetvis kan man göra så ändå utan att vara otrogen. tala med din partner eller om, du har själv tillitsproblem så kanske du bör söka hejda dina mörka tankar om/då de kommer och istället söka fokusera på det som fungerar bra mellan ER?
simon säger: hej. jag är en person som behöver ganska mkt bekräftelse hela tiden, och min pojkvän är inte den typen som ger så mkt bekräftelse. jag känner mig därför väldigt åsidosatt och oälskad hela tiden. vad ska jag göra?
Eva Rusz säger: Du får inte tillåta att dina egna känslor av övergivenhet och icke-bekräftelse blir så stora, rimliga och sanna! Känslor kan ljuga, faktiskt.Eftersom du antagligen matar dig själv med olika "bevis" som kanske i sin tur triggar igång gamla minnen sen förr om hur du inte blev be,ött osv. Fokusera bort från känslorna då de kommer och börja tänka logiskt istället. Skaffa en egen bevislista där du dagligen skriver ner alla tecken du får från andra och din kille att de gillar dig. fatta ett beslut att din kille gör det även fast han inte säger det så ofta. Hans beteenden är ju lika viktiga, att han gör saker för och tillsammans med dig.
Peter säger: Hej Eva! Min flickvän gjorde slut för lite drygt tre månader sedan. I motiveringen ingick att hon kände att hon inte ville vara tillsammans med någon, hon ville vara själv ett tag. Men bara två månader senare började hon träffa en ny kille. De har till och med börjat träna tillsammans på samma pass som jag går på. Hon måste ju förstå att jag inte tål att se de tillsammans. Jag tycer detta är väldigt dåligt agerat och känner mig lurad då hon sa att hon inte ville vara med någon kille. Överreagerar jag eller är mina känslor befogade?
Eva Rusz säger: Klart du blir besviken och arg då detta framkommer. Men då man gör slut så kan man då, ha en föreställning om vad man vill osv men sen kan den ju ändras,eller hur? Hon kan ju ha menat det hon sa men sen mött en annan kille. Tala om för henne att du är besviken och bytt träningspass eller klubb ett tag.
säger: Hej Eva! Min fru tycker att jag är dålig i sängen, fantasi lös, jag undrar är det bara upp till mig att ha fantasi? hon gör absolut ingenting själv, utan förväntar sig bara att jag skall överraska henne, är det så det skall vara? Hälsningar från Sårad
Eva Rusz säger: Nja man är alltid två om sexet, ömhet och närhet och förspel osv gör man tillsammans. Kanske ni skall kolla mjukporrfilmer och se vad man kan göra och sen öva lite nya strategier? Om amn blir anklagad att vara dålig i sängen så kan det lätt låsa sig, säg det till henne och säg att ni tillsammans får det sexliv ni förtjänar!
lena säger: Hej hur kommer man över att ens exsambo varit otrogen med ens syster? Det är två år sen men vi har ett barn tillsammans så vi måste ha nån form av relation,jag har kommit över honom för längesedan men själva grejen får mig att krypa ur skinnet,kommer jag få leva med dessa känslor eller går det nån gång över,vad kan jag göra för att bli starkare? mvh lena
Eva Rusz säger: Usch det var ingen trevlig händelse ! Förstår du mår dåligt. tala med din syster om hur hon hade mage att göra så mot dig/ER? Hon hade ju ett val också eller? Alla otrohetssituationer är ju val man tar i den stunden. Man kan alltså avtså om man vill. Din exsambo har betett sig lika illa, tala om det för honom och minimera din kontakt med honom enbart till att ni har en bra föräldrakontakt för ert barns skull. men dra inte in ert barn i denna smutsiga "byk". Sträck på dig och inse att du är mera värd och har rätt att bli förbannad men tillåt inte detta ta all tin tid, med tiden kommer detta att klinga av. se dig om efter en ny trevlig man du kan lära känna och ta tid på dig innan du vill/känner för att komma din syster nära igen. Hon, din syster bör visa dig all sin respekt, för det har hon inte gjort då hon agerat så!
Sissi säger: Hur får jag respekt av honom?Ex gjorde slut för nästan 2 år sedan,vi var vänner ett tag,sen sket det sig(vet ej varför,han blev arg för jag ljög om något obetydligt,han har varit arg för länge nu),sen slutade vi prata.Nu har han träffat nån annan,en kopia på mig,störande.Vi är i samma bransch (o några gemensamma vänner),vi kommer träffas igen.Hur ska jag reagera?Hoppades att vi nån gång blev vänner igen,faktiskt att vi fick nån chans senare i livet t.o.m. som par,när vi är stabilare i livet.Finns det hopp?
Eva Rusz säger: Svårt att sia om. Försök för din egen del att leva i NUET och inte i framtiden. Du kan ta kontroll över dina känslor inför ev middagar tillsammans, eller så får du se vad som sker inom dig, den dagen detta blir aktuellt. Släpp loss dina tankar om framtiden alltså och fokusera på vad du kan göra NU för att leva ett bra liv själv eller söka dig en ny person att lära känna. OM det skulle vara NI igen så får tiden utvisa detta!
Fredrik säger: Hej Eva! Mitt livs kärlek gjorde slut för några veckor sedan p.g.a. min svartsjuka. Hon säger idag att hon saknar mig, men att hon inte vågar tro på att jag inte kommer vara lika svartsjuk om vi skulle försöka igen. Hur ska jag visa att jag stärkt mitt självförtroende = släppt svartsjukan om hon inte ens ger mig en chans?
Eva Rusz säger: Du kanske ska söka proffessionell hjälp några gånger dör att både lära dig HUR du skall undvika att gå igång som förr och därmed,. efteråt berätta för din fd vad du lärt dig om dig själv. Alltså visa hur seriös du faktiskt är med din inre förändring?
Fanny säger: Hej! Har levt i två våldsamma relationer. I den andra relationen blev jag kontinuerligt misshandlad under åtta års tid. Min självkänsla är på minus. Har försökt terapi, men inte lyckats. Hur gör jag för att få ett liv igen? Jag blir verbalt misshandlad utav min släkt också.
Eva Rusz säger: Byt terapi form kanske= Kognitiv psykoterapi hos en legitimerad psykoterapeut bör kunna hjälpa dig att släppa dina gamla "scheman" dvs föreställningar om att du är värdelös, maktlös och hjälplös som då leder till att du tar emot en massa skit ifrån andra! Läs min nya bok" Bli en vinnare" (prisma) där kan du börja läsa och jobba med dig själv på ett kogntiv sätt och får då ett försprång sen ifall du börjar i terapi. det tar tid att förändra sina gamla inlärda vanföreställningar om vem du är osv. Men kom ihpg att dina inre bilder om dig som är negativa bara är felinlärda så du skall dagligen börja vakta dig och söga ifrån då människor attackerar dig och försöker få dig att tro du är värdelös! Du är VÄRDEFULL; kom ihåg det och börja nu att jobba aktivt och koncentrerat med dig själv och mot din nya sunda föreställning om dig själv!
Anonym säger: Är det normalt att ha sexfantasier om andra än sin partner som man verkligen älskar?
Eva Rusz säger: Jaadå bara det inte är så alldid då ni älskar utan bara ibland .det kan ju egga känslor och beteenden och göra verkligheten bättre . Men försök även att fantisera om din partner. byt fokus om du trillar in för mycket i andras bilder.
187 säger: Hej eva! vad ska man göra om man fått könslor för sitt ex syster ? Och varit me henne ett par gånger ?ja tror att han tar lite avstånd efter som ja vart ihop med hennes syster, finns de nåt jag kan göra åt saken ? mvh
Eva Rusz säger: Svår situation det är ju inte så bra att agera så. Kanske tala med ditt ex eller avstå helt tycker jag kan vara det bästa. Du bör visa ditt ex respekt först och främst annars tror jag detta kommer bli rejäla problem nu och framåt.
anna säger: hej! hur ska jag och mitt ex gå vidare som vänner efter att vi äntligen bestämt att gå vidare efter ett ettårigt stormigt förhållande (bla. pga. otrohet från hans sida)? vi älskar varandra men det fungerar helt enkelt inte längre.
Eva Rusz säger: Ta en paus ifrån varandra och ses inte eller hör av er på kanske 3 mån till att börja med. Lev i nuet och gör egna, andra saker. Då får ni distans till det som skett och kan efter den tiden ha ett möte/fika och tala om vilka insikter ellerannat ni kommit på. Ingen kontakt under de 3 månaderna.
TjejenUppa säger: Vad ska jag göra åt att min pojkvän inte attraheras av mig? Har vart tillsammans 6 mån, vi är 21 och 20, bor i princip ihop. Han har inte velat ligga med mig på 3 mån mer än 1 gång i månaden. Jag går i tankar att ligga med andra. Kan jag på något sätt påverka detta? Vad beror det på?
Eva Rusz säger: FRåga honom vad som skett inom honom? Fly inte till andra det är fel strategi. Samtala om vad som gör att ha inte vill/orkar/törs/ kan/har lust? Tillskriv inte dig själv FELET. NI är två om Er relation även om sexlivet kom ihåg det!
Eva Rusz säger: jag ser ingen fråga?
Helene säger: Halloj Eva, du funderar lite varje gång jag träffar en man så blr det ganska snabbt känslor...men sen vill dom bara vara vänner....har nästan daglig kontakt med dom sen...men jag vill ju ha en man!!:)
Eva Rusz säger: Svårt svar på kort, Läs min bok finns i pocket "Varför väljer jag alltid fel partner"? (prisma) och se vilken av de åtta personerna du liknar mest. Läs på om hur de har jobbat med sig själva för att vara mindre" på".Det går att komma åt och förändra genom kunskap och nya färdigheter!
Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta! Vi hörs nästa vecka igen! Kramar Eva
Moderator säger: Tack Eva för alla svar och tack för alla bra frågor! Ha en bra dag och lycka till alla!