”Att bara jobba för pengar är farligt”

RELATIONER

Regina vill göra nytta och ha kul – lönen är inte så viktig

Foto: SARA RINGSTRÖM
ÄLSKAR ATT PÅVERKA Regina Kevius är byggprojektledare på Skanska nya hem. I arbetet ingår bland annat att se hur långt de olika projekten kommit. Regina älskar att påverka, och enligt ledarutvecklaren Barbro Dahlbom-Hall är hon inte ensam: kvinnor har länge velat ha makt, men det är först på senare år det är okej att visa det.

Sommarböckerna handlade om betong och konstruktion.

Kul?

Ja, i alla fall för Regina Kevius, 26, byggprojektledare med mani på att lära sig nya saker.

Foto: SARA RINGSTRÖM
Är sig själv En ung kvinna som leder arbetet bland äldre män – det gäller bara att vara sig själv och visa att man har kunskaper, säger Regina.

Det stora garaget ligger under jord, det luktar fukt och sten. Män i overaller är i full fart med en stor ombyggnad. Där står också en 158-centimeters ung kvinna. Hjälmen är nedtryckt över det blonda hårsvallet, och över den prydliga blusen sitter en skyddsväst.

Det är Regina som är chefen. Livligt diskuterar hon med produktionschefen, som åldersmässigt kunde vara hennes pappa.

En stund senare visar hon runt på ett stort bostadsbygge. Byggjobbarna hälsar glatt.

–?Det är fantastiskt att se bostäder växa fram så här, säger Regina entusiastiskt. Alla detaljer måste vara exakt rätt, från sprängningarna till badrumskrokarna.

”Jag vill bidra med något”

Att hon är nöjd med sitt jobb som byggprojektledare på Skanska nya hem är tydligt. Intresset för stadsplanering väcktes när hon spelade dataspelet ”Sim city”, som handlar om att bygga upp en fungerande stad.

Regina är en typisk 80-talist när det gäller synen på vad som är viktigt med jobbet:

–?Jag vill göra nytta, bidra med något. Att det är jätteroligt är viktigt förstås. Lönen tänkte jag inte på så mycket. Det är farligt att arbeta för pengar – man är ju ändå här åtta timmar om dygnet.

”Vet att jag kan ämnet”

Regina återkommer ofta till ord som ”utmaning” och ”lärorikt”.

–?Jag vill alltid vara väldigt påläst. Det är ett problem, eftersom det tar tid. Men det är då självsäkerheten kommer: att veta att jag kan ämnet, oavsett om det är inom politiken eller byggjobbet.

Hon måste kunna basa över olika aktörer i byggbranschen, där de flesta är män – och äldre. Hur gör hon egentligen?

–?Jag får visa att jag kan, att ”min uppgift är att leda det här arbetet”, men ändå vara ödmjuk. Det enkla med mitt jobb är att jag kan ge så konkret kritik, som att ”balkongräcket är för kort”.

–?Man får inte grubbla över att jag är en ung tjej, jag är en individ. Jag vill kunna vara mig själv. Och så är det viktigt att kunna både ge och ta kritik.

Just att ta kritik kan tjejer ha svårare för, tror hon:

–?Killar har ofta mer självdistans och tar inte allt så personligt. Det får tjejer öva på, och det är viktigt att stötta varandra.

Regina har jobbat här ett år nu och kan tänka sig att vara kvar länge.

Funderar varje nyårsafton

–?Om man bara trivs, får utvecklas och känner sig delaktig så finns ingen anledning att ändra något. I min generation är det tyvärr lite hets, att ”längst cv vinner”...

–?Jag tycker att man ska utvärdera sitt liv – inte bara jobbet – varje år. Jag brukar sätta mig ner på nyårsafton och fundera: Är jag lycklig? Hur har jag det i förhållandet, med vännerna, på jobbet?

”Lyssna – och fatta beslut”

Regina är inte rädd att säga vad hon tycker. Som enda barnet är hon van vid att bli lyssnad på. Redan som liten flicka fick hon vara med och påverka. Och där kommer vi in på politiken. Engagemanget började i nian, och i dag är Regina moderat ordförande för Kungsholmens stadsdelsnämnd i Stockholm och ledamot i kommunfullmäktige.

–?Det är fantastiskt att kunna påverka. Mycket handlar om att lyssna av vad folk tycker och sedan kunna fatta beslut.

Reginas liv hittills låter som en riktig framgångssaga. Men allt har inte gått som hon velat.

–?När jag gick ut Tekniska högskolan 2004 sökte jag många jobb som jag inte fick. Det var lite jobbigt – man säljer ändå sig själv: Det här är jag och det här kan jag. Då gäller det att inte ta nederlagen personligt.

Tryggheten har kommit allt mer med åren, säger hon.

–?Genom att anta utmaningar och märka vad jag klarar har jag blivit tryggare och mer positiv. Livet är för kort för att gräva ner sig i problem.

3 frågor

De är Generation C

Då och nu