”Värre än under talibantiden”

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Ny afghansk lag slår hårt mot kvinnors rättigheter

Afghanska kvinnor på Internationella kvinnodagen. De blå sjalarna ska symbolisera rättvisa.
Foto: AP
Afghanska kvinnor på Internationella kvinnodagen. De blå sjalarna ska symbolisera rättvisa.

Afghanistan har antagit en lag som enligt FN förbjuder kvinnor att lämna hemmet utan sin makes tillstånd och som legaliserar våldtäkt inom äktenskapet, skriver The Guardian.

– Det är värre än under talibantiden, säger senator Humaira Namati, medlem i afghanska parlamentet, till tidningen.

Foto: AP
Afghanistans president, Hamid Karzai, har godkänt den nya lagen.

Den afghanska presidenten, Hamid Karzai, har godkänt lagen trots att den fördöms av människorättsaktivister och strider mot de mänskliga rättigheterna. Nu anklagas han av oppositionen för att försöka vinna röster inför det afghanska presidentvalet.

Separat familjelagstifning

Den afghanska grundlagen tillåter Shiamuslimer, som utgör cirka tio procent av befolkningen, att ha en separat familjelagstiftning. Det är alltså för dessa som den nya lagen ska gälla.

– Konstitutionen är ambivalent. Det råder en konflikt mellan sharia-lagstiftningen och internationella rättighetskonventioner, säger Torbjörn Pettersson som är generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.

Lagtexten inte publicerad ännu

De slutgiltiga dokumenten har inte publicerats än, men lagen tros innehålla paragrafer som innebär att kvinnor inte kan gå till läkare, söka jobb eller utbildning utan att först ha fått tillstånd från sin man. Att neka sin make sex sägs inte heller vara tillåtet enligt den nya lagen.

– Den afghanska människorättskommissionen (AIHRC) som vi samarbetar med driver en stark kampanj mot lagen. Det ska dock understrykas att de inte heller har haft tillgång till den slutgiltiga lagtexten, säger Torbjörn Pettersson.

Begränsad debatt

Shinkai Zahine Karokhail, en kvinnlig parlamentariker, är kritisk till hur snabbt den nya lagen godkändes. Hon menar också att debatten kring lagen varit begränsad.

– Det var massor av saker som vi ville ändra men de ville inte diskutera det eftersom Karzai vill behaga shiamuslimerna före valet, sa hon till The Guardian.

”Förbättring”

En del kvinnliga politiker är emellertid mer positiva till lagen. De menar att den kamp de fört i parlamentet för att förbättra lagen har fått resultat.

– Den är inte 100 procent perfekt men jämfört med tidigare utkast är det en jättestor förbättring, säger parlamentarikern Shukria Barakzai till The Guardian.

Publicerad: