Relationer

”Våldtagna måste få behandling i tid”

Av: 

Elin Swedenmark

RELATIONER

Läkare utan gränser hjälper 35 offer för sexuellt våld i världen – varje dag

35 per dag – så många offer för sexuellt våld får hjälp av Läkare utan gränser i världen.

Men många är tvungna att klara sig helt utan grundläggande vård, menar organisationen i en ny rapport.

– Det här är förfärligt och oacctebalt. De som blivit våldtagna måste få behandling i tid, säger ordförande Anneli Eriksson.

Anneli Eriksson är ordförande i Läkare utan gränser.
Anneli Eriksson är ordförande i Läkare utan gränser.

Miljontals kvinnor över hela världen drabbas av sexuellt våld. Nu varnar Läkare utan gränser för att långt ifrån alla får hjälp. I rapporten ”Förstörda liv” lyfter de fram sitt arbete genom exempel från fem länder, Liberia, Burundi, Sydafrika, Kongo och Colombia.

– Vi har hört så många hemska historier och måste berätta om det som händer och den verklighet många kvinnor lever i, säger Anneli Eriksson, ordförande för organisationen.

Läkare utan gränser hjälpte närmare 13 000 offer för sexuellt våld, under 2007. Främst drabbas kvinnor, och förövarna begår ofta övergreppen för att kontrollera, straffa, förödmjuka och bryta ned samhällen.

– I fullskaligt krig är en stor del av förövarna soldater – män med vapen som tar sig den makten.

Offrena utstötta

I länder där konflikten officiellt är över, men där våldsamheterna ändå fortsätter, är förövarna främst personer i offrets närhet.

– Ofta de som är satta att ge skydd, fäder, morbröder, soldater – som är där för civilbefolkningen, säger Anneli Eriksson.

Många av offrena blir dessutom stigmatiserade och utstötta efter övergreppen. Vården måste därför vara konfidentiell, menar Anneli Eriksson. Dessutom måste behandlingen vara gratis och sättas in i tid, helst inom 72 timmar. Då kan man minska risken att kvinnan smittas med bland annat HIV eller Hepatit-B, och hindra att hon blir gravid mot sin vilja.

– Vi måste också hjälpa kvinnor att kunna komma över det här, att de får hjälp att använda sin egen kraft och bli en överlevare, säger hon.

Våldtäkter på barn

Kvinnor i alla åldrar drabbas av sexuellt våld. Men i exempelvis Burundi är mer än hälften under 19 år. Var tionde offer har inte ens fyllt fem.

– Det är förfärande vanligt med våldtäkter på barn, säger Anneli Eriksson.

Ett fåtal av offrena är också män, drygt 6 procent. Men mörkertalet när det gäller samtliga drabbade av sexuellt våld är stort. Därför är det viktigt med mer information, menar Anneli Eriksson.

– Frågan måste upp på dagordningen – i många länder prioriteras den knappt alls, säger hon.

Vården måste också bli mer tillgänglig, med bland annat mobila kliniker, enligt Läkare utan gränser.

Publisert: