Relationer

”Ett kvitto på att vi lyckats”

Av: 

Jessica Ritzén

RELATIONER

De blev Årets Wendela 2009

En glad nyhet ”Tack, det känns jätteroligt att få bli en glad nyhet, tyvärr är det fortfarande skambelagt att vara ensamförälder”, säger Helene Sigfridsson, generalsekreterare för Makalösa föräldrar, som tog emot priset för Årets Wendela 2009 med Ann-Charlotte Oetterli, styrelseledamot.
En glad nyhet ”Tack, det känns jätteroligt att få bli en glad nyhet, tyvärr är det fortfarande skambelagt att vara ensamförälder”, säger Helene Sigfridsson, generalsekreterare för Makalösa föräldrar, som tog emot priset för Årets Wendela 2009 med Ann-Charlotte Oetterli, styrelseledamot.

Makalösa föräldrar ger ensamma föräldrar en stark röst.

Därför vinner de Årets Wendela 2009.

– Det är jätteroligt att ensamföräldrar syns i ett positivt sammanhang, säger generalsekreterare Helene Sigfridsson.

Det kommer ingen räddande ängel och löser alla problem. Det insåg några ensamma föräldrar redan under 90-talskrisen och bildade Makalösa föräldrar för att i stället rädda sig själva.

Sedan dess har 7 000 medlemmar strömmat genom organisationens nätverk och självhjälpsgrupper. I dag jobbar tio lokalföreningar aktivt med att stötta varandra.

Helene Sigfridsson är generalsekreteraren som stolt tar emot Årets Wendela 2009. Hon gläds särskilt över motiveringen.

– Det är verkligen så att ensamma föräldrar har svårt att orka och hinna göra sina röster hörda. Priset är ett kvitto på att vi lyckats, säger Helene Sigfridsson.

Var tredje fattig

Årets Wendela är ett nyinstiftat Aftonbladetpris som årligen delas ut av till någon som gjort en samhällsinsats i Wendela Hebbes anda.

Makalösa föräldrar får priset för sitt envetna arbete med att få politiker att överhuvudtaget se de ensamma föräldrar. En i det närmaste bortglömd grupp som Aftonbladet skrivit om i en fyradagarsserie. Var tredje ensamförälder är fattig i dag, andelen har tredubblats på bara tio år.

Makalösa föräldrar har en lång lista med förslag som skulle förbättra deras situation. De mest akuta gäller ekonomin.

– Bostadsbidraget måste förstärkas, vi jobbar för ett skatteavdrag för ensamstående och så måste dagis förbättras, hälften av landets kommuner erbjuder inte dagis på obekväm arbetstid, säger Helene Sigfridsson.

”Måste bli ändring”

Hon upptäckte organisationen när hon själv blev ensamstående med två barn och leder nu de 1?500 medlemmarna.

–?Regeringens politik handlar bara om kärnfamiljen. De ger bonus till de som delar jämnt på föräldraförsäkring, men den som tar allt ansvar för att de inte har någon att dela med får ingenting, det måste bli ändring på det, säger hon.

Varje höst, i samband med Wendela Hebbes födelsedag den åttonde september, delar föreningen Wendelas Vänner ut Wendelapriset – ett journalistpris för årets bästa socialreportage.

Läs mer hos Wendelas vänner.

Motiveringen

Årets Wendela 2009 tilldelas föreningen Makalösa föräldrar.

Föreningen stöttar och organiserar ensamstående mammor och pappor i hela Sverige, i deras kamp för att få vardagen att gå ihop. Samtidigt arbetar den envetet för att lyfta upp situationen för ensamstående föräldrar på den politiska dagordningen.

I Wendela Hebbes anda ger Makalösa föräldrar röst åt en grupp i samhället som själv har svårt att hinna och orka göra sig hörda.

Årets Wendela utsågs av en jury bestående av Aftonbladets chefredaktörer Jan Helin och Kalle Jungkvist, krönikören Malin Wollin samt Anna Andersson och Lina Lindkvist, redaktörer på wendela.se. Priset var på 15000 kronor.

Sveriges Makalösa Föräldrar – Sveriges Makalösa Föräldrar
Publisert: