Trådsmala skyltdockor skapar debatt

Foto: Foto: Stefan Mattsson
Gina Tricots dockor skapar debatt.

avMonica Karlstein

RELATIONER

Trådsmala skyltdockor köptes in till invigningen av Gina Tricots flaggskeppsbutik i Stockholm förra veckan.

Nu rasar radioprataren Cissi Wallin mot dockorna och startar ett uppror på nätet.

– Jag blev riktigt förbannad när jag såg hur smala dockorna var. Så smal är man bara om man är svårt sjuk, säger hon till Aftonbladet.

I torsdags kväll öppnade Gina Tricot upp sin flaggskeppsbutik på Götgatan i Stockholm. Radioprataren Cissi Wallin var inbjuden men upptagen på annat håll. När hon i efterhand fick se mingelbilder från kvällen reagerade hon starkt – på skyltdockorna som hade lår nästan lika smala som överarmarna.

– Som ung är man så påverkningsbar och det är svårt att förstå att det här skulle vara något annat än vanliga skyltdockor. Gina Tricot hävdar att dockorna är konst och jag tycker att det är världens sämsta ursäkt, säger Cissi Wallin.

"Inte ett skönhetsideal"

Gina Tricots mest frekventa kunder är tjejer mellan 20–25 år. 38 är den storlek som säljer bäst, enligt företagets marknadschef Victor Appelqvist. Han ser inget konstigt i att provdockorna inte representerar kundernas utseende.

– Dockorna är ett test som vi gör i två butiker, varav en i Sverige. Det är inte ett skönhetsideal vi vill visa upp, utan ett uttryck för mode, med kul dockor som har mycket mer uttryck än vanliga dockor som liknar människor, säger han och fortsätter:

– Det här är en ny trend som vi har sett i skyltdocksbranchen. Fler och fler utländska stora kedjor använder den här typen av dockor med ett lekfullt uttryck. Vi vill förmedla något lekfullt snarare än att porträttera en mänsklig person.

Barnpsykologen Hanna Thermaenius är skeptisk till overkligt smala skyltdockor.

– För ungdomar blir sådana här dockor snabbt normen och de känner sig lätt fel och fula. Risken finns att de börjar manipulera kroppen, träna mer och äta mindre och utvecklar bulimi eller anorexi. De borde ta större ansvar och vara extra varsamma eftersom de riktar sig till unga vuxna som är extra känsliga och kan ta stor skada när kroppen växer.

Startade namninsamling

Cissi Wallin diskuterade skyltdockorna i sitt program i Radio 1 tidigare i veckan och startade en namninsamling på nätet. På kort tid har ett par hundra kvinnor och män skrivit under. Kritiken haglar i kommentarsfältet och flera personer kräver nu att dockorna tas bort:

”Finner inte ord i min ilska gentemot folk som inte förstår hur plågsam denna sjukdom är för alla inblandade!”

I Cissi Wallins radioprogram medverkade inte Victor Appelqvist. I ett skriftligt svar till programledaren skriver han då:

– Det är inte meningen att figurerna ska representera ett normalt utseende, med sin väldigt abstrakta form. Det har således ingenting med verkligheten, eller hur vi ser på den, att göra.

När Aftonbladet får tag på honom har han dock beslutat om ytterligare åtgärder:

– Det här var ett test som helt enkelt inte föll så bra ut. Det är mycket viktigt att vi lyssnar på konsumenterna och om dockorna upprör många är det självklart att vi ska byta ut dem. Vi ber om ursäkt om någon har tagit illa upp, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att byta ut dem så snart som möjligt. Jag hoppas att det inte ska ta så lång tid, kanske kan det röra sig om max fjorton dagar.