Underbara Clara: Är din man efterbliven?

avMia Sahl

RELATIONER

Superbloggaren ryter till mot män som inte "kan" städa

Foto: Foto: Hannah Modig

Är han efterbliven, manipulativ eller bara lat?

Bloggerskan Underbara Clara är arg på kvinnor som gnäller över att deras män inte hjälper till hemma.

Foto: Foto: Hannah Modig
"Ok, damer, det kanske är så att ni är ihop med ointelligenta jättebebisar" Bloggerskan Clara Lidström ogillar ojämlikhet hemma.

Bloggerskan Clara Lidström, mer känd som underbara Clara, har tröttnat på kvinnor som klagar över hur hopplösa deras män är. Att påstå att den man lever ihop med inte kan tvätta, laga mat eller städa toaletten ordentligt är att kalla sin man efterbliven, tycker hon.

Manipulativa jättebebisar?

Upprinnelsen till Claras irritation är ett blogginlägg. Katrin Zytomierska, gift med fotografen Bingo Rimér, bloggar om att hon är trött på sin make. Han ser inte smutsen därhemma och tar inte ansvar för hemmet så som Katrin önskar. ”Jag tvättar kläder. Jag måste det för det är bara jag som kan.”, skriver Katrin i sin blogg.

Under rubriken ”Hur man botar en jättebebis” reagerar Clara Lidström: ”Ok, damer, det kanske är så att ni är ihop med ointelligenta jättebebisar – men mer troligt är att ni är ihop med superintelligenta och rätt manipulativa jättebebisar.”

Klassisk mammaroll

Sverker Wadstein är familjerådgivare och känner mycket väl till fenomenet som upprört Clara. Att behandla sin partner som om han, eller hon, inte kan utföra hushållssysslor, är vanligt. Och manipulation kan vara en del av problemet.

– Visst finns det personer, ofta män, som mer eller mindre låtsas att de inte kan, för att slippa helt, säger han.

Men det handlar också om vilka roller man väljer att ha i sin relation.

– Det som beskrivs här är en klassisk mamma-barnrelation. Det är ganska vanligt att framförallt kvinnor tar den rollen, som mamma till mannen. Man spelar ett sånt spel, säger Wadstein.

Ansvaret är bådas

Ytterligare en roll är offerrollen, den som kvinnan tar gentemot sin ”odugliga karl”. Men den kan bli en självuppfyllande profetia menar Sverker Wadstein.

– Säger man till någon att ”det här kan du inte”, så blir det så.

De här rollerna blir till identiteter som kan vara svår att ta sig ur, även om man inte trivs med dom. Clara Lidström förespråkar en kompromiss, en gemensam överenskommelse ”om vilken ambitionsnivå som ska gälla” därhemma.

Familjeterapeuten är inne på samma linje. Ansvaret är lika stort hos båda parter.

– Ställ inte upp på att bli behandlad som ett barn därhemma, och behandla din partner som en vuxen.