Lesbiska Constance, 18, portades från skolbalen

avHelena Utter

RELATIONER

Nu har domstolen gett henne rätt

Hon fick inte ta med sin flickvän till skolbalen.

Nu har en domstol gett Constance McMillen, 18, rätt.

Men någon officiell avslutningsbal blir det inte – inte för någon av skolans elever.

Foto: Rogelio V. Solis
Constance McMillen.

Skoleleven Constance McMillen, 18, fick inte lov att ta med sin flickvän till avslutningsbalen på Itawamba Agricultural High School i Fulton i delstaten Mississippi, USA.

Inte heller fick hon bära smoking.

Skolan ställde in balen

När 18-åringen vände sig till organisationen ACLU för att förmå skolan att låta det lesbiska paret gå på balen, kontrade skolan med att ställa in den officiella avslutningsbalen.

Fallet drevs vidare till en delstatlig domstol som gav Constance McMillen fick rätt: det var ett brott mot hennes medborgerliga rättigheter att porta henne från skolbalen – och att ställa in hela arrangemanget.

– Det känns verkligen bra att domstolen insåg att skolan kränkt mina rättigheter. Allt jag ville var att att skolan skulle behandla mig och min flickvän precis som vilket annat par som helst som vill gå på en avslutningsbal, säger Constance McMillen i ett uttalande via organisationen ACLU, American Civil Liberties Union.

Privat bal för alla

Men beslutet att ställa in skolbalen kommer inte rivas upp.

Istället kommer den privata bal som skolans elever och föräldrar planerat i en lokal att hållas. Enligt uppgift ska den vara öppen för alla – och rätten skriver också att den förutsätter att McMillen och hennes partner bjuds in.

– Det återstår att se om Constance har möjlighet att delta, säger hennes rättsliga ombud till tv-kanalen CNN.

”En seger”

Enligt ACLU får de varje år in flera fall med HBT-elever i Mississippi som inte tillåts ta med sin partner på skolbal.

– Detta är därför inte bara en seger för Constance och hennes flickvän, det är en seger för att elever på skolan och för alla homosexuella, bisexuella och transsexuella studenter som bara vill kunna vara sig själva i skolan utan att bli diskriminerade, säger Kristy Bennet, rättschef på ACLU.