Gravid – eller bara tjock?

avHelena Utter

RELATIONER

Undersökning på föräldrasajt visar att gravida sällan erbjuds sittplats i kollektivtrafiken

Gravid – eller bara tjock?

Osäkerheten gör att få brittiska pendlare reser sig upp för en havande.

Nu lanseras en kampanj som ska göra det lättare att vara gentleman – eller -kvinna.

Foto: www.gurgle.com

När föräldrasajten Gurgle.com frågade 1 000 gravida medlemmar svarade 84 procent av dem som befann sig i slutet av graviditeten (tre sista månaderna) att medresenärer sällan eller aldrig lämnar sin plats åt dem på bussar och pendeltåg.

Besvärligt att resa

Samtidigt tycker de att det är besvärligt att resa med kollektivtrafiken, vilket kanske inte är att undra på när 42 procent lider av svullna fötter, 30 procent av svårt morgonillamående och 54 procent av överväldigande trötthet – allt enligt samma undersökning.

Men – det är inte av brist på omtanke som medresenärer lugnt fortsätter njuta av färden sittande.

Rädsla för pinsamheter

Istället visade det sig vara av rädsla för att orsaka en pinsam situation; tänk om kvinnan man reser sig för inte alls är gravid – utan bara rund om magen.

– Det är löjligt att unga kvinnors hälsa ska sättas på spel för att folk är rädda att för att det uppstår en genant situation. Vi vill uppmuntra pendlare att svälja sin stolthet och erbjuda sin sittplats, säger Nifa McLaughlin, redaktör på Gurgle.com.

Men för att göra det lättare för alla parter bestämde sig sajten för att hjälpa till – och lanserar nu knapparna med texten ”Baby on board!”.

Fritt fram att lämna plats

Tanken är att gravida kvinnor med den på jackan eller kavajslaget ska visa medresenärer att det är fritt fram att resa sig upp.

– Några har tyckt att det är knäppt, men många har blivit jätteglada, säger Nifa McLaughlin.

ARTIKELN HANDLAR OM