”Hur 'gör jag slut' med min kompis?”

RELATIONER

Läs Eva Rusz chatt med läsarna

   Eva Rusz säger: Hej nu är jag på plats!

Moderator säger: Då sätter vi igång!

Alicia26 säger: min pojkvän ska vara bestman på sin bäste väns bröllop o jag är inte bjuden, han ser inte fel med detta - är det fel på mig?

   Eva Rusz säger: det är inget fel på dig alls. snarare så att de som bjuder in inte har vett och etikett att i alla fall fråga din pojkvän om hur er relation ser ut! har ni en stabil relation och tex har umgåtts länge så borde det väl vara självklart att man är med. Om man däremot nyss har blivit ihop så kan det vara mer förståeligt att man avvaktar att bjuda in till en sån officiell ceremoni. tala med din pojkvän. han bör väl kunna förstå och kunna förklara för dig åtmintsone, varför han tycker det är Ok att du inte är injbuden?

säger: hej eva! jag träffar en kille som min syster varit intresserad av tidigare. det hände inget mellan dem, men hon tänker fortfarande på honom. hur kan jag fortsätta att träffa honom utan att såra min syster?

   Eva Rusz säger: tala med din syster om det du tänker just nu. Ni står så nära varandra så du "måste" använda dig av Er kontakt.

jobbigt säger: Har haft något på gång med en kille på jobbet som inte verkar så intresserad längnre. Hur ska jag göra för atgt gå vidare och inte tänka på honom när jag ser honom på jobbet hela tiden?

   Eva Rusz säger: Antingen så gör du ett nytt försök coh säger en gång för alla att du faktiskt undrar om han är lika intresserad av dig som du av honom? Bättre våga fråga än att tro en massa saker. om du inte vill göra så, tänkt varje gång du ser honom" Sorrry för honom att han missade en sån bar tjej som mig, nu tänker jag på ngt annat".

Emma 23 säger: Hej Eva! Jag har en killkompis som jag vill vara lite mer än bara vän med, några tips på hur jag förändrar kompis-relationen till en lite mer än kompis-relation? Sen undrar jag också hur man ska slippa att hamna i kompis träsket när man lär känna nya killar, (har ganska många killkompisar) Tack för hjälpen! Kram, Emma

   Eva Rusz säger: Det viktigaset är att börja ifrågasätta sina egna föreställningar om sitt egenvärde, först! Eftersom s.k. kompisbeteende är en slags strategi för att omdedvetet skydda sig från eventuell bortstötning. Många jag träffar blir kompisra därför att de själva "TROR" att de inte kommer att få den de gillar. de tänker ofta omedvetet" Bättre det här än ingenting alls".

Det andra du skall göra är att öva dig att vara mer tydlig, håla fast blicken, säga tt at börjar bli intresserad, att du vill fördjupa er vänskap och fråga honom hur han tänker och känner kring det?

säger: Jag har ett liknande problem nämligen att min kompis och jagb spanar på samma kille., Hur går vi vidare utan att någon blir sårad.

   Eva Rusz säger: tala om det, annars kommer ni som bästa kompisar att bli värsta konkurrenterna!

helene säger: Hej!! Jag har varit tillsammasn med en kille i 10 mån, nu känner jag att han är jätte kär i mig. men för ca 5 mån började han tvivla om jag va rätt för honom, och om han va tillräckligt kär..Men nu känner jag att han älskar mig, men är det normalt att tvivla så mitt iallt? Vi har båda barn sen innan... I

   Eva Rusz säger: Jaadå, jag skulle säga att det skall man göra! det är sällan kärlek är "klappad och klar! från första början. genom tvivel så stannar man upp och analyserar och reflekterar över situationen. det är en bra egenskap, håll fast vid honom.!

stefan säger: Hej Eva.

Jag har en fråga här.

Finns det några tips på hur man kan bli mer attraktiv för en tjej som har haft känslor för en?

   Eva Rusz säger: det är säkert inte ditt utseende som gör att tjejen blivit mindre attraherad- men Om det skulle vara det. gör dig "lite finare" varje gång ni stöter ihop. Parfym, hela och rena kläder osv. men viktigt är oxå att du ler, söker ögonkontakt, tittar på henne, håller kvar din blick i hennes lite längre än vad man brukligen gör med kollegor osv. Skicka en blomma, med sms eller på riktigt!

Patricia säger: jag undrar samma sak som stefan fast tvärtom!

   Eva Rusz säger: var dig själv och gör samma sak, det är ingen skillnade mellan man och kvinna, vi attraheras av såväl utseendet som sättet vi visar oss intresserade av varandra på!

säger: hej eva hur skall jag få min sambo att förstå att hans mamma saboterar vårt förhållande

   Eva Rusz säger: Det är vädligt svårt eftersom han är sin mammas son! Men givetvis måste du ta upp specifika beteenden som har skett eller som sker. Du kan t.ex skriva en liten anteckning för dig själv om/då svärmor säger/gör ngt du uppfattar som ett "hot". Agera inte just då utan samla på dig konkreta exempel. innan du talar med din son bör du dock själv, öva dig i att reflektar över det su skrivit ner. Är det verkligen "BEVIS" för att svärmor vill , medvetet sambotera? Öva dig att finna alternativa förklaringra till hennes beteenden. sen kan du om det behövs samtala med sin sambo men då är det viktigt att du väljer att se din svärmors beteenden som brist på färdigheter och inte som medvetna elakheter1 För om du ser dem som enbart sabotage mot er så kommer förmodligen din sambo att först i alla fall ta hennes sida.....

JP säger: Hej, Jag är 40 år, man, bosatt i Stockholm och har aldrig haft ett förhållande. Jag undrar vilket som är dina bästa tips vart jag ska gå för att hitta en eventuell partner ? (kontaktannonser är uteslutet eftersom jag inte är "snygg")

   Eva Rusz säger: Mälarsalen har nykter dans flera kvällar i veckan. men där syns du ju med! Försök strunta i ditt utseeende, även om jag förstår att det är en permanentad inre föreställning du har fastnat i. Kolla på TV/VIDEO och se hur "fula" många kända skådisar är men som ändå får massa kvinnor. var hel, ren, uppmärksam mot en kvinna, Visa henne respekt, tala inte om din ringa relationserfarenhet alls. tala om väder och vind (typ) och skratta mycket. Eller gå till ett dansställe med musik som passar dig. Nätsajten Mötesplatsen är en mkt bra nätdektingsajt och de anordnar många olika temakvällar för singlar i din ålder. jag har faktiskt varit med nyligen på en sån och det var jättebra och trevliga "vanliga" män och kvinnor som ville träffa en annan person. Pröva, du vågar! det är roligt!

Maja18 säger: Jag har en pojkvän, som jag har tröttnat på. Men kan inte göra slut, för jag är rädd för att han ska träffa någon annan. Avundsjukan tar över. Hur ska jag göra?

   Eva Rusz säger: Men det är väl självklart att om du gör slut då måste han få träffa en annan?

Antingen så gör du inte slut och prövar att se om du kan finna andra egenskaper som du inte tittat på hos honom ännu. Eller så gör du slut och påminner dig varje gång du får svartsjuketankar att han inte passade för dig.

Sara säger: Hej eva! Jag är 23 år och är sambo sedan ett år tillbaka. Mitt problem är att jag alltid saknar den nyförälskade känslan, och kommer på mig själv med att försöka få andra att bli intresserade av mig för att få lite spänning i tillvaron. Jag vill verkligen inte ha någon annan än min sambo och känner mig så otacksam som aldrig blir nöjd, men blir så lätt rastlös i brist på "dramatik". Vad göra?

   Eva Rusz säger: Det där är ett vanligt problem hos många. jag har just skrivit klart en bok som kommer i höst där man kan öva sig ur denna problematiska situation, det tar tid eftersom det är olika föreställningar som spökar inom dig. T.ex att då kärleken inte är så intensiv så skulle det innebära att du inte är kär eller han i dig osv. Gräset är sällan grönare på andra sidan, utan försök öva dig i att reda up hur dina tankar och inre bilder ser ut då du börjar ändra din sinnesstämning. Känslan kan faktiskt ljuga och du behövre öav dig att inteta den på allvar. Blunda ofta och tänkt på vilka fördelar din sambo har. vad han är bra på, vad han ger dig dagligen och vekcovis osv. för en postiv tankedagbok där du ofta fyller på alla positiva händelser och kärleksbetydlgelser du fått och får av honom.

Shakira säger: Hoppas jag kommer med den här veckan! Problem:I början av vårt förhållande tvekade min pojkvän,tyckte det gick för snabbt.Nu kan jag inte lita på att han vill vara med mig som han säger,eftersom jag hela tiden tänker på när han inte ville det.Han tror att det är dåligt självförtroende,men det är nog mer bitterhet från min sida,vad gör man?

   Eva Rusz säger: Om det funkar nu så får du öva dig att släppa allt det gamla! I en tidigare fråga idag sa jag just att lite tveksamt inte skadarr då man skall inleda en relation, snarare tvärtom. Om han idag. vill vara med dig och ockås visar det så finns det ingen anledning att di fortsätter att "mata dina tankar" med an massa tvivel, sen förr! Ni levre NU, i NUET, tveksamheten fyllde en funktion DÅ för honom att BLI MER SÄKER! Så är det i många relationer.Släpp din bitterhet, den förgör dig. Se hans tidigare tveksamhte som ngt som ev en del i hans process att närma sig dig och det har vraken med dig eller hans självförtroende att göra, snarare verkar han ha ett bra självförtroende som vågar känna efter och också vågade berätta hurhan kände och tänkte då!

Moderator säger: Det var många som ville chatta, men nu tar vi sista frågan!

Tjej säger: Hej! Jag hade en nära vän som gjorde mig fruktansvärt besviken före jul. Förutom den stora händelsen före jul har jag flera gånger kännt att hon inte kan vara glad för min skull då det går bra för mig. Jag känner att jag inte längre litar på henne och vill inte längre umgås bara vi men att det är okej då våra gemensamma vänner är med. Hur säger man det på ett snällt sätt?

   Eva Rusz säger: Gör upp med din vän först innan du drar iväg och bestämmer dig att bryta. Nära vänskap skall kunna tåla en konflikt, börja med det i alla fall. Stå på dig i dina behov och be henne lyssna.

   Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta!

Vi hörs nästa måndag (istället för tisdag)

Stor kram

Eva