Relationer

”Så gifte vi oss”

RELATIONER

Par om sina annorlunda bröllop

Alla hjärtan bankar för Paris. Här gifter vi oss på löpande band.

...att älska henne i nöd och lust?

- Ja, det gör jag!, säger Mikael Fordell. Under några evighetslånga sekunder ser han Kristina Nystrand i ögonen. Ur bandspelaren strömmar "You"re the inspiration" av Chicago. Så kommer det:

- Ja, säger Kristina, numer Kristina Fordell.

Sen kysser de äkta makarna varandra som inga andra har kysst varandra i Paris. För detta är allas vår egna och unika oas av romantik. Och i Paris är ingen kyss den andra lik.

Därför är det hit vi svenskar reser allra helst när vi vill lämna Sverige för att knyta nya band. Enligt utrikesdepartementet är det ambassaden i Paris som har den största efterfrågan på vigselceremonier utanför Sveriges gränser. Här är det fullbokat för hela säsongen.

Ett bröllop i Paris skall gärna vara lite hemligt. Ibland blir det lite för hemligt, berättar Lena Lundgren-Postel på ambassadens konsulära avdelning.

- Det händer att vissa män vill överraska sina kära med giftermål i Paris. Då måste jag förklara för dem att det krävs bådas underskrift för att lämna in en hindersprövning, säger hon.

Vad kan vara härligare än att gå hand i hand vid foten av Eiffeltornet? Eller att promenera vid Seineflodens kajer?

Men att gifta sig i Paris var för Mikael, 39, och Kristina, 35, inte bara ett sätt att komma varandra närmare. De tog med sina barn och svärföräldrar på resan:

- Vi tyckte att det var ett bra tillfälle för våra föräldrar att lära känna varandra lite bättre, säger Mikael Fordell. Här i Paris har de haft tid att strosa runt och gå vilse på de kullerstenslagda marknadsgatorna vid Rue Montorgueil och Hallarna. Det var under en av de promenaderna som de köpte brudbuketten.

- Ingenting ont om kommunalhuset i Bålsta och så, men vi ville göra någonting lite annorlunda, säger Mikael.

- Jag vill åka ut till slottet i Versailles, säger Kristina och håller Mikael i armen. Det är hon inte ensam om. Fransk 1700-talsromantik är hetare än någonsin. Den här våren spelar Sofia - "Lost in translation" - Coppola in Marie-Antoinette i Solkungens pampiga slott. Vid Louvren och Eiffeltornet har kaféterrasserna redan intagits av förälskade par. Mikael och Kristina slår sig ned på Brasserie la Coupole.

- Skål för oss!, säger de och höjer sina champagneglas.

Bra att veta om en borgerlig vigsel:

BRÖLLOPSSPECIAL

Personliga, annorlunda bröllop är hetare än någonsin. Skulle du vilja gifta dig i romantiska Paris, på en exotisk paradisö eller föredrar du att hålla bröllopet hemligt? Möt sju par som alla stylat sina vigslar så otraditionellt som möjligt.

Magnus Falkehed

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer