Små gröna män med kopplade tjejer

RELATIONER

Män som försöker styra och kontrollera den tjej de lever med är nog bland det värsta jag vet. Jag säger bara Tom Cruise. Hela historien med Katie Holmes andas att killen fått små gröna män på hjärnan. Det är uppenbarligen en liten grön man man gjort henne gravid, så ängslig och freakig som han verkar. Tom Cruise har bland annat satt upp regler för hur Katie Holmes ska uppträda, vad han tillåter henne att göra och inte (som tidningen Celebrity Living skriver om). Bland annat får hon inte jogga, inte äta annan mat än fisk, kyckling och grönsaker och absolut inte socker, hon ska också vara hemma senast 22 på kvällarna. Tro mig, om fem år sitter Katie Holmes och smäller i sig jättemuffins och dricker något väldigt olämpligt klockan fem på morgonen på nån bar, långt hemifrån.

Det blåser om kvinnorna

Varför får alla orkaner kvinnonamn? Enligt gammal tro är ju jord kvinnligt och luft manligt. Men det är väl bara när det är hög och klar luft kanske? Först hette orkanen i alla fall Katrina och nu heter hon Wilma. Den storm vi hade i Södra Sverige i vintras hette förresten Gudrun om ni minns. Ja, det har kanske varit nån snubbe-storm också, men de flesta är helt klart av kvinnligt kön. Kan det vara så att det är män som hittar på namnen? Tror nästan det. Monsterorkanen Wilma, som nu närmar sig Mexiko, har förresten fem på den så kallade Saffir-Simpson-skalan. Jag gissar att Saffir-Simpson, som ska hålla koll på fruntimren, är en man?

Veckans man: Harold Pinter

Jag blir lite varm om hjärtat när jag ser bilder av Harold Pinter, nobelpristagaren i litteratur, med den där vegamössan på svaj. Det är nästan lite Rönnerdahl över honom. Om man kan komma över irritationen över att det inte blev en poet, inte en asiat eller afrikan eller kvinna, så är Pinter inget dåligt val. Radikale britten Pinter retar väldigt många på parnassen och det gör ju inte det hela tråkigare. Jag tror till exempel att den avhoppade akdemiledamoten Knut Ahnlund hade fått reda på att Pinter skulle få nobelpriset och att det var därför han försökte svärta ner det och hoppa på Elfriede Jelinek. Det är visserligen att ta en väldig omväg kan man tycka, och väldigt konspiratoriskt, men jag tror Pinter framkallar såna känslor. Undfallenhet och skitsnack bakom ryggen. Många kritiker verkar ha svårt att attackera honom direkt. Han är en modig man, en modig dramatiker, och dessutom helt briljant. Pinter skapar roller i sina pjäser som ställer till oreda, han öppnar för desorientering och kaos. När jag dessutom fick reda på att Pinter skrivit manuset till den hyperromantiska filmen ”Den franske löjtnantens kvinna” med Meryl Streep, föll jag ju alldeles i farstun. Här har vi en man med många bottnar.

Åsa Mattsson ([email protected])