Mörka kläder, inga resor – ingen sex

RELATIONER

Så påverkas kvinnors tillvaro av mensen

En gång i månaden får kvinnor ovälkommet besök.

Mensen tvingar oss att avboka semestrar, ställa in träning och undvika sex.

Den bestämmer till och med färgen på våra byxor.

Menstruationen påverkar våra liv mer än vad vi tror. Över hälften av de unga kvinnorna får sämre självkänsla och mindre lust att träffa folk när de menstruerar.

Lika många undviker att träffa nya människor och stannar hellre hemma. Sex av tio unga kvinnor undviker att sova borta och hela 75 procent ändrar sina resplaner efter menstruationscykeln.

Förändrat sexliv

– Det är skrämmande att så många tvingas ändra sina liv. Många dagar går bort för att man inte kan hantera mensen, säger Anette Nilsson, marknadschef på SCA som undersökt saken med TNS Gallup.

Sexlivet förändras dramatiskt för de flesta, eller avtar helt.

Bara en av tio kvinnor har sex när de menstruerar, trots att lusten ökar och risken att bli gravid är minimal. Sex av tio tjejer undviker att dejta under perioden och många vill inte ens vara intim ens med sin närmaste partner.

Byter ofta kläder

Till och med klädvalet påverkas.

Åtta av tio svenska kvinnor klär sig i mörka kläder för att de är rädda för att blöda igenom och nära varannan har särskilda ”mensunderkläder”.

Hälften byter kläder oftare för att de känner sig ofräscha.

Så kan besvären lindras

Foto: PERIODARE Helena Cruseman, med sin fem månader gamle son Jack, har inte haft några större problem med sin menstruation. Linda Julin tycker däremot att perioden kan vara jobbig. ”Fel vecka”, kallar hon den.

Jessica Ritzén