”Det handlar om att våga och att testa”

RELATIONER

Hemmafixaren Bella Lindes bästa råd till kvinnor som vill göra-själv

– Att renovera är inte konstigare än skönhetsvård. Det handlar om att vara noggrann med underarbetet, och sen på med färg.

Det säger Bella Linde, journalist och hängiven hemmafixare.

Foto: Bella Linde har alltid gillat att fixa och hyllar slöjden i skolan, där hon fick chansen att prova sig fram. ”Syslöjden var också rolig – att kunna sy är lika bra som att kunna snickra!”.

Bella Linde, som bland annat har synts i ”Sommartorpet” och ”Nya rum” i SVT, har alltid ägnat sig åt gör-det-själv. Hon tror att det mycket har handlat om att verkligen göra hemmet till sitt eget.

– Överallt där jag har bott, i inackorderingsrum och hyreslägenheter, så har jag gått lös med häftpistol och färg. På så sätt har rätt trista bostäder blivit trivsamma, och framför allt mina egna.

Det roligaste projekt hon genomfört var en invändig renovering av torpet som hon hyr.

– Eftersom jag bara hyr så gjorde jag bara ytrenoveringar. Men vilken skillnad det blev, det blev så himla fint! Och jag lärde mig mycket också, som att jag kan ”lyfta” ett tak genom att måla det vitt istället för en mörkare färg.

Mår bra av att banka

Bella Linde rekommenderar varmt sina medsystrar att göra som hon, ta hammaren i egen hand och få saker gjorda.

– Det handlar bara om att våga och att testa sig fram. Man blir så himla glad när man märker att man kan själv. Dessutom tror jag att många kvinnor skulle må bra att banka lite mer...

För den kvinna som vet vad hon vill göra, men inte vet var hon ska börjar så tipsar Bella Linde om nätet. Där finns all information du kan tänkas behöva, om att sätta upp gipsplattor eller måla ett hus.

– Många byggvaruhus har bra hemsidor, fulla med goda råd.

Rätt verktyg

Vill man plocka ihop till en basverktygslåda så tycker Bella Linde att den borde innehålla följande: en hammare, en bra såg, ett vattenpass, ett mejselset, en skruvdragare och en borrmaskin med olika borrstål. Sen har hon två personliga favoriter: kofoten – ”den ger ett rejält tag” – och varmluftpistolen.

– Den kan du använda till så mycket, från att ta bort gammal färg till att få liv i frusna vattenrör på landet.

Anna Andersson