Diska fram sexlusten

RELATIONER

Sexologen: Passionen väcks när ni hjälps åt

Foto: Att göra saker tillsammans stärker ”vi hjälps åt-känslan” som i sin tur också kan väcka lusten, säger Birgitta Hulter, sexolog.

Känns sex lika lockande som en utdragen rotfyllning?

Lugn. Alla kan tappa lusten ibland.

Vila, vänlighet och vanliga vardagsaktiviteter kan tända gnistan igen.

Bortsett från fysiska sjukdomar och mediciner är stress en av de vanligaste lustdödarna. Det menar läkaren och sexologen Boel E-dotter Stjerna:

– Vi kan helt enkelt inte slappna av tillräckligt mycket och länge för att hinna känna lust, säger hon.

Forskning som nyligen presenterades på en läkarkongress i Berlin visar att stress, relationsproblem och ohälsa är de vanligaste orsakerna till potensproblem hos män. Och kvinnors lust påverkas av samma faktorer.

Ond cirkel

Vissa forskare hävdar att hur mycket sex en kvinna vill ha, avgörs av hur nöjd hon är med relationen.

Om lusten försvinner blir man ofta ännu mer stressad eftersom man oroar sig för hur det ska påverka förhållandet. Det blir en ond cirkel.

– Sexuell lust hänger ihop med livslust. Dagens livsstil gör att vi inte får vila så mycket. Ligger man och drar sig brukar man känna mer lust i kroppen. Och en så enkel sak som att vara vänliga mot varandra kan också väcka lusten, säger Birgitta Hulter, auktoriserad klinisk sexolog på samlevnadsmottagningen Sesam.

Övervikt vanlig lustdämpare

Sexlusten påverkas alltså inte bara av sexuella aktiviteter. Förutom vila och vänlighet kan man exempelvis diska, laga mat och städa tillsammans.

– Det stärker ”vi hjälps åt-känslan” och gemenskapen i relationen, säger Birgitta Hulter.

Övervikt är en annan vanlig lustdämpare, främst hos kvinnor. Forskare har sett att det kan räcka med att en kvinna har några få kilos övervikt för att hon ska känna sig oattraktiv.

Motion tillsammans

Män är inte fullt så känsliga och kan känna lust trots sin kalaskula. Men om övervikten blir stor, kan han drabbas av sjukdomar som orsakar impotens. Att motionera tillsammans är därför en bra och lustbefrämjande vardagsaktivitet.

– Det är bra av flera skäl: dels är det lättare att hålla vikten, dels får man fart på blodcirkulationen, säger Birgitta Hulter.

En missuppfattning är att lust är något man föds med, som alltid finns där och som rullar på automatiskt. Så enkelt är det inte. Lusten måste hållas vid liv. Boel E-dotter Stjerna tycker att man ska se sexlusten som vilket arbetsprojekt som helst.

Förhandla

– Sätt er vid köksbordet, sätt äggklockan på en halvtimme, utvärdera sexlivet och prata om hur ni har det. Diskutera hur ni kan förbättra ert sexliv, säger hon.

Även när man hamnar i en lustmässig otakt där den ena vill oftare än den andra är det förhandling som gäller:

– Att ställa upp på samlag för husfridens skull är inte någon bra lösning. Förhandla och tänk på att det finns tusentals varianter av sex. Det måste inte vara just samlag.

Få mer lust – utan sex

Satsa på varandra!

Här är 13 sköna sätt att höja tempen i er relation.

Stress den värsta sex-dödaren

Vivvi Toikkanen ([email protected])