Skydda barn från mycket mobilprat

RELATIONER

Nu talar Brundtland ut om sina egna strålningsbesvär

OSLO

Föräldrar, tänk er för innan ni ger barnen en mobiltelefon.

Rådet kommer från världshälso-organisationens ledare Gro Harlem Brundtland som själv drabbats av strålningsvärk.

- På mitt kontor kommer ingen in med mobiltelefon, säger hon.

Foto: AP
MOBILFRITT KONTOR "Den som kommer in på mitt kontor stänger av sin mobiltelefon", sa Gro Harlem Brundtland i går då hon för första gången kommenterade de besvär hon får av mikrostrålning.

En skylt med en överkorsad mobiltelefon är uppsatt på dörren till hennes kontor.

- Många tror att jag inte vill bli störd av samtal, men det är inte det det handlar om, säger Gro Harlem Brundtland, 62, när hon för första gången berättar om sina besvär.

- Det råder inget tvivel om att alla inte tål strålningen på samma sätt, säger hon.

Dundrande värk

Hon berättar att besvären började för tre år sedan i form av värmeutveckling kring örat hon pratade i. Själv har hon aldrig ägt någon mobiltelefon, men hennes medarbetare har och samtalen hon tagit emot i dem är oräkneliga.

Värmen övergick till starkt obehag och dundrande huvudvärk varje gång hon tog ett samtal.

- Ofta var det halvsidig huvudvärk. Höll jag telefonen mot höger öra satte sig värken på den sidan huvudet, säger hon.

Måste stänga av

I dag räcker det med att någon har en påslagen telefon i en väska nära henne för att hon ska få ont i huvudet. Alla som ska träffa Gro Harlem Brundtland ombeds därför stänga av sin mobiltelefon eller vistas på minst fyra meters avstånd.

Ryktet om hennes besvär dök upp tidigare i våras, men fram till nu har hon inte velat kommentera uppgifterna. Som högsta representant för världshälsoorganisationen, WHO, är det ett ytterst känsligt ämne. Varje ord måste vägas på guldvåg. Egna subjektiva uppfattningar om saker och ting får inte påverka de budskap organisationen går ut med.

Stöd av forskning

Att Gro Harlem Brundtland nu väljer att gå ut med sina erfarenheter kan bero på de nya uppgifter som kommit fram i en japansk undersökning.

- Jag läste alldeles nyligen att forskare mätt strålningen ombord på japanska tåg och där funnit betydligt högre nivåer än på andra ställen, berättar hon.

Enligt forskarna studsar mikrovågorna tillbaka när de träffar tågets stålskrov.

- Det märker jag själv om jag åker bil där någon glömt sin mobiltelefon påslagen, säger hon och ser det som ett allvarligt varningstecken.

Manar till försiktighet

- Vi måste därför öka uppmärksamheten kring problemet. Se över alla risker och vilka föreskrifter som ska ges.

WHO är redan i gång med en stor studie som väntas bli klar om tre år.

Till dess manar hon till försiktighet.

- Föräldrar måste vara medvetna om riskerna när de låter sina barn använda mobiltelefoner under långa stunder varje dag, säger Gro Harlem Brundtland.

Så skyddar du dig mot strålningen

Foto: mikael gustavsen

Därför strålar mobilen

3 000 läkare och forskare från över 110 länder deltar i UICC:s internationella cancerkongress i Oslo. Aktuell forskning presenteras vid kongressen som anordnas vart fjärde år. Aftonbladets medicinske reporter Caroline Hougner rapporterar varje dag.

Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM