Barn har rätt till både mamma och pappa

Foto: kan inte ta ut all ledighet Om man delar föräldraförsäkringen mellan mamman och pappan kan det leda till att föräldrarna inte kan ta ut all ledighet, säger Berit Andnor, här med Ella Josefsson och Hjalmar Norrbom, båda 17 månader. En orsak är att det finns arbetsgivare som diskriminerar och trakasserar den som tar föräldraledigt. En annan orsak är ekonomin. I många familjer är det den som tjänar mest oftast mannen som måste jobba. Några hundralappar i månaden kan betyda mycket , säger hon.
RELATIONER

Pappaforskaren Roger Klinth tycker att politikerna gör för lite för att få männen att vara hemma med barnen.

– Det går alldeles för långsamt, säger han.

Roger Klinth är historiker vid Linköpings universitet och har skrivit avhandlingen ”Göra pappa med barn” om pappaledighet.

Han är inte helt överraskad över att de svenska männen är så positiva till att vara föräldralediga i flera månader, enligt Sifoundersökningen.

De vill, men gör inget

– Den är väldigt intressant, för den påminner mycket om en studie som gjordes under 80-talet. Där var nästan alla män positiva till föräldraledighet. Trots det användes pappaledigheten i väldigt liten utsträckning.

En annan forskare – Lars Jalmert – myntade uttrycket ”I-princip-mannen”. Han som säger ”i princip är jag för, men jag gör det inte”.

Varför är det ett sådant glapp mellan vad männen tycker och hur de gör?

– Visst påverkar faktorer som löneskillnader. Men någonstans handlar det ändå om att verkligen vilja. Kanske vill de inte tillräckligt mycket för att offra en del av karriären, löneutvecklingen, den manliga gemenskapen ? att kvinnorna skulle ställa sig i vägen finns det ingen studie som visar.

Roger Klinth kräver mer lagstiftning. Han vill på sikt ha en lag om att dela på föräldraledigheten, och börja med att ge föräldrarna en tredjedel var, och en tredjedel att fördela fritt.

Männens ansvar

Men om nu papporna inte vill vara hemma i praktiken – ska man tvinga dem?

– Det handlar inte om tvång, utan om ett erbjudande. Ingen kommer att hämta männen med polis. Man pratar mycket om föräldrarnas rättighet att välja, man måste också börja tala om männens ansvar som föräldrar. Ett barn har rätt till både sin mamma och sin pappa.

Pappalediga diskrimineras

Tidigare artiklar

I en serie artiklar har Aftonbladet granskat varför männen tar ut en så liten del av barntiden . Ska det dröja 30 år till innan mamma och pappa delar lika? Männen vill. Det är arbetsgivare och ekonomi som lägger hinder i vägen, säger barn- och familjeminister Berit Andnor. Männen vill inte alls, säger pappaforskaren Roger Klinth. De vill varken offra löneutveckling eller karriär.

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM