Relationer

”Var inget konstigt med att komma ut”

Av: 

Terese Allert

RELATIONER

Andrea var 14 år när hon berättade för familjen att hon gillade tjejer

INGEN STOR GREJ Andrea möttes inte av några elaka kommentarer och har fortfarande inte fått höra något negativt efter sitt beslut att komma ut som bisexuell. ”Mina vänner tyckte inte det var konstigt, det var inget speciellt egentligen”, säger hon.

Andrea, 17, har vetat om att hon är bisexuell sedan 12-årsåldern.

Därför var det inte konstigt att komma ut i unga år.

– Jag kände att jag gömde en del av mig innan jag sa något, ­säger hon.

Sommaren innan Andrea, 17, skulle fylla 12 förstod hon att hon gillade tjejer.

– Jag hade inte varit kär i någon tjej då men jag kände att jag skulle kunna bli det. Då hade jag inte något behov av att berätta för någon annan, jag visste men det var inte viktigt att fler fick veta.

Jobbigt i skolan

Det var först ett år senare som det började bli jobbigt att dölja en del av sig själv och hon tänkte på det hela tiden.

– Om vi till exempel hade en diskussion i klassrummet om homosexuellas rättigheter så vågade jag inte säga så mycket eftersom jag ­inte ville bli avslöjad.

Andrea var rädd för att någon skulle tänka att hon tillhörde ”den gruppen” och att de skulle tycka att hon var annorlunda.

– Jag ville läsa böcker där karaktärerna var homo­sexu­ella men det var skitläskigt att gå in på biblioteket och ­låna en sådan bok. Även om bibliotekarien inte visste så var det jobbigt, säger Andrea.

Till slut valde hon därför att prata med några av sina kompisar.

– Jag var väldigt osäker när jag gjorde det. Jag sa något i stil med ”jag kanske eventuellt skulle kunna vara bisexuell”. När jag kom ut på riktigt var jag 14 och det var när jag sa det till min mamma. Sedan berättade hon för pappa, jag sa det till min syster och efter det spred det sig. Det var då jag kände att det var okej att alla fick reda på det, säger Andrea.

Hörde skräckhistorier

Hon möttes inte av några elaka kommentarer och har fortfarande inte fått höra något negativt.

– Mina vänner tyckte inte det var konstigt, det var inget speciellt egentligen. Jag märkte att min mamma också var okej med det. Hon var glad för att jag förklarade varför jag hade gått runt och mått dåligt den senaste tiden.

Det jobbigaste var i stället att bestämma sig för att våga komma ut då hon hade hört så många skräckhistorier om hur hemskt det kunde vara.

– Jag byggde upp massor händelser men jag stötte inte på något hat någonstans. Jag tror i stället att jag kan vara ett bra exempel på att det går att komma ut utan att det blir en stor grej.

Att hon inte har blivit utsatt för trakasserier gör att hon inte har några problem med att berätta om sin sexualitet.

– När man kommer in i ett nytt sammanhang känner jag av om det är folk jag kan lita på. Jag försöker säga något så att det blir spontant. Om någon säger att de såg en snygg kille säger jag att jag har sett en snygg tjej. Det blir jobbigt att behöva komma ut stort varje gång man träffar någon ny.

Publisert: