Riksdagsförslag: Höjd skatt för män

Alla män ska betala för våldet mot kvinnor, tycker vänsterpartiet

Män som grupp ska ta ekonomiskt ansvar för mäns våld mot kvinnor.

Det förslaget för vänsterpartiet fram i en riksdagsmotion.

Bakom idén om en mans-skatt står fyra ledamöter i partiets feministiska råd, rapporterar Ekot.

– Det måste bli tydligt för var och en att vi har ett gigantiskt samhällsproblem som heter mäns våld mot kvinnor och att detta kostar. Vi måste kunna diskutera hur det ska betalas. Vi måste få en diskussion där män förstår att män som grupp också har ett ansvar att ta, säger den förra vänsterpartiledaren Gudrun Schyman enligt Ekot.

Kollektivt ansvar

De som skrivit motionen vill att staten ska undersöka hur stora kostnader mäns våld mot kvinnor innebär. Därefter är det dags att ställa sig frågan på vilket sätt män kollektivt ska ta det ekonomiska ansvaret för kvinnovåldet, skriver de.

Gudrun Schyman anser inte att det är konstigare att män som grupp ska betala än att fattiga och rika bidrar med olika mycket i skatt.

– Det är precis vad vi vill diskutera också när det gäller gruppen kvinnor och gruppen män. Vi vill belysa de här orättvisorna som finns på många håll i samhället med att ta upp det absolut värsta, det absolut grövsta: nämligen våldet, säger Schyman.

Maktordning

Schyman, som är ledamot i vänsterpartiets feministiska råd, understryker att dagens samhälle har en maktordning som underordnar och diskriminerar kvinnor.

– Vi måste våga både se detta och diskutera hur vi ska komma till rätta med det, säger hon.

Tove Wennergren